Géza
-11 °C
-4 °C

Meghalt Gianni Agnelli

2003.01.24. 10:05
Váratlanul elhunyt Európa egyik leghíresebb és legbefolyásosabb üzletembere, az autóiparban és a sportban is érdekelt olasz Gianni Agnelli. A Fiat tiszteletbeli elnöke éppen egy családi gyűlésre készült, ahol az autógyár jövőjéről lett volna szó.
A Reuters szerint körülbelül hetven családtag gyűlt össze Torinóban, hogy megtárgyalja a cég jövőjét. Néhány órával a megbeszélés előtt azonban elhunyt a családfő.

Ha máshonnan nem, hát fociközvetítésekből ismerhette az ember a nagy hatalmú gyáriparost, hiszen a kamera a Juventus minden hazai meccsén megkereste a tulajdonos Agnellit a lelátón.

A kapitalizmus Austin Powers-e

Gianni Agnelli
A 81 évet élt nagytőkés a Fiatot a XX. század során kisebb helyi autógyárból hatalmas ipari-pénzügyi konglomerátummá fejlesztette. A konszernben 30 százalékos részvénypakettet birtokló család torinói illetőségű. Agnelli 1963-ban lett a Fiat vezérigazgatója, majd 1966-tól harminc éven át volt a vállalat elnöke.

Piperkőc öltözködése, lendületes stílusa és pikáns baráti köre - Ava Gardner vagy Jackie Onassis is ide tartozott - miatt a "kapitalizmus Austin Powers-ének" nevezte őt a Forbes magazin egyik szerzője.

Halálhírére emelkedett az árfolyam

Gianni Agnellit, akinek nagyapja alapította a Fiatot 1899-ben, az utóbbi években a bulvársajtó olyan megöregedett és erejét vesztett egykori uralkodóként festette le, mint Lampedusa Párducának főszereplője. Azt is megírták róla, hogy prosztataráktól szenved és kemoterápiával kezelik.

Erősödő részvények
A FIAT részvényei péntek délelőtt, a bejelentés után, 4,81 százalékkal 8,55 euróra drágultak a milánói tőzsdén. A részvények január eleje óta 9,54 százalékkal erősödtek, ötvenkét heti mélypontjuk 7,92, csúcsuk 9,60 euró volt. Kereskedők szerint Agnelli távozása megkönnyítheti az autógyártó részleg, a veszteséges FIAT Auto eladását. Az Agnelli család által irányított pénzügyi alapok péntek délelőtt ugyancsak erőteljes emelkedésnek indultak a milánói értéktőzsdén.

A morbidabb gazdasági szakírók az utóbbi időszakban többször is rámutattak, hogy az évek óta lejtőn lévő FIAT-részvények árfolyama az elmúlt évek során egyszer ugrott meg érezhetően: amikor tavaly májusban Agnelli halálhírét költötték. Amikor viszont szeptember végén a betegeskedő mágnást meglátogatta régi barátja, Azeglio Ciampi köztársasági elnök, majd közölte a sajtóval, hogy az Ügyvéd becenévre hallgató Agnelli jól van, az árfolyam több mint 1 százalékkal csökkent.

Nem adta az autógyárat

A papírok gyengélkedése miatt megfeleződött az amúgy tekintélyes családi vagyon, amely 5 milliárdról 2,3 milliárdra apadt.

Az egyébként igen népszerű üzletember azért kavart ekkora viharokat, mert évek óta nem volt hajlandó megtenni a Fiat-konszern szanálásához elengedhetetlen lépést, vagyis a veszteséges autógyártó divízió leválasztását és eladását. Ez persze érthető, hiszen az autók tették ismertté a család és a cég nevét, ám a dolog másik oldala, hogy az autógyártás 1997 óta nem hozott nyereséget, sőt 2001-ben például már 540 millió dolláros veszteséget okozott.