Judit
2 °C
7 °C

Recesszióban az amerikai gazdaság

2008.04.09. 09:51
Recesszióba jutott az amerikai gazdaság - jelentette ki Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) volt elnöke kedden. Vasárnap még azt mondta, nem jellemezné recessziónak a helyzetet. Visszautasította, hogy a hitelválság kialakulásában az általa vezetetett Fed-nek lenne felelőssége, szerinte a befektetők, a hitelre épített befektetési alapok a hibásak.

"A recesszió kellős közepén vagyunk" – fogalmazott Greenspan a CNBC televíziónak adott interjújában, hozzátéve: azt nehéz megállapítani, hogy milyen súlyos a válság. Az amerikai jegybank előző elnöke a spanyol El País című lapnak vasárnap még így fogalmazott: "nem jellemezném recessziónak azt a helyzetet, amelyben vagyunk, habár annak az esélye, hogy recesszió lesz, több mint 50 százalékos". Akkori értékelése szerint még nem tapasztalható a megrendelések meredek csökkenése vagy a munkanélküliség nagy növekedése, amelyek a gazdaság intenzív gyengülésére utalnának.

Greenspan keddi nyilatkozatában elutasította azokat a bírálatokat, hogy Fed-elnöki tevékenysége hozzájárulhatott a mostani pénz- és ingatlanpiaci zavarokhoz. "Nem bántam meg a Fed egyetlen lépését sem, amelyet egykor kezdeményeztünk, mert szakmai körültekintéssel jártunk el" – mondta, s megjegyezte, hogy racionális politikát követtek az akkoriban rendelkezésre álló adatok ismeretében.

"Arra vonatkozó egyes előrejelzéseink, hogy milyen következményei lesznek politikánknak, nyilvánvalóan nem jöttek be, de ezt nem lehet elkerülni". Greenspan kifejtette, a kamatok alacsony szinten tartásának nincs sok köze a jelenlegi válsághoz, sem az ingatlanárak felfutásához, sem az azt követő összeomláshoz. A házárak szerinte az alacsony kamatoktól függetlenül is emelkedtek volna. A Fed Greenspan irányítása alatt a 2000. év végi 6,5 százalékos irányadó kamatot 2003 közepére 1 százalékra csökkentette. A kritikák szerint a bank túl sokáig és túl alacsony szinten tartotta a kamatot.

A szakértő szerint az ingatlanpiaci buborék 2001 és 2006 közötti növekedése nem sajátos amerikai jelenség, és statisztikailag nem erősíthető meg, hogy a monetáris politika hozzájárult ahhoz. Greenspan a befektetőket hibáztatta az amerikai ingatlanpiac és a másodlagos jelzálogpiac válságáért. "A másodlagos piac problémája a befektetők téves ítéletében gyökerezik" – szögezte le. Szerinte a kevésbé biztonságos jelzáloghitelekre épített származékos alapok létrehozásának folyamata azért dőlt be, mert a papírokról kiderült, hogy hibásan árazták be azokat. Az alapok hatalmas profitlehetőségek illúzióját keltették, miközben a befektetőkre nyomást gyakoroltak, hogy ne aggódjanak a papírok minősége miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?