Móric
14 °C
17 °C

Recesszióban az amerikai gazdaság

2008.04.09. 09:51
Recesszióba jutott az amerikai gazdaság - jelentette ki Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) volt elnöke kedden. Vasárnap még azt mondta, nem jellemezné recessziónak a helyzetet. Visszautasította, hogy a hitelválság kialakulásában az általa vezetetett Fed-nek lenne felelőssége, szerinte a befektetők, a hitelre épített befektetési alapok a hibásak.

"A recesszió kellős közepén vagyunk" – fogalmazott Greenspan a CNBC televíziónak adott interjújában, hozzátéve: azt nehéz megállapítani, hogy milyen súlyos a válság. Az amerikai jegybank előző elnöke a spanyol El País című lapnak vasárnap még így fogalmazott: "nem jellemezném recessziónak azt a helyzetet, amelyben vagyunk, habár annak az esélye, hogy recesszió lesz, több mint 50 százalékos". Akkori értékelése szerint még nem tapasztalható a megrendelések meredek csökkenése vagy a munkanélküliség nagy növekedése, amelyek a gazdaság intenzív gyengülésére utalnának.

Greenspan keddi nyilatkozatában elutasította azokat a bírálatokat, hogy Fed-elnöki tevékenysége hozzájárulhatott a mostani pénz- és ingatlanpiaci zavarokhoz. "Nem bántam meg a Fed egyetlen lépését sem, amelyet egykor kezdeményeztünk, mert szakmai körültekintéssel jártunk el" – mondta, s megjegyezte, hogy racionális politikát követtek az akkoriban rendelkezésre álló adatok ismeretében.

"Arra vonatkozó egyes előrejelzéseink, hogy milyen következményei lesznek politikánknak, nyilvánvalóan nem jöttek be, de ezt nem lehet elkerülni". Greenspan kifejtette, a kamatok alacsony szinten tartásának nincs sok köze a jelenlegi válsághoz, sem az ingatlanárak felfutásához, sem az azt követő összeomláshoz. A házárak szerinte az alacsony kamatoktól függetlenül is emelkedtek volna. A Fed Greenspan irányítása alatt a 2000. év végi 6,5 százalékos irányadó kamatot 2003 közepére 1 százalékra csökkentette. A kritikák szerint a bank túl sokáig és túl alacsony szinten tartotta a kamatot.

A szakértő szerint az ingatlanpiaci buborék 2001 és 2006 közötti növekedése nem sajátos amerikai jelenség, és statisztikailag nem erősíthető meg, hogy a monetáris politika hozzájárult ahhoz. Greenspan a befektetőket hibáztatta az amerikai ingatlanpiac és a másodlagos jelzálogpiac válságáért. "A másodlagos piac problémája a befektetők téves ítéletében gyökerezik" – szögezte le. Szerinte a kevésbé biztonságos jelzáloghitelekre épített származékos alapok létrehozásának folyamata azért dőlt be, mert a papírokról kiderült, hogy hibásan árazták be azokat. Az alapok hatalmas profitlehetőségek illúzióját keltették, miközben a befektetőkre nyomást gyakoroltak, hogy ne aggódjanak a papírok minősége miatt.