Bernát, Felícia
EUR 383,86 Ft
USD 363,52 Ft
8 °C
30 °C

A szakadék szélén táncol Argentína

2008.11.07. 15:16
Az argentin alsóház elfogadta a nyugdíjalapok államosításáról szóló javaslatot, a várakozások szerint a végső döntésre azonban még november 20-ig várnunk kell. Az államcsőd veszélye miatt választotta az államosítást a kormány, azonban emiatt a külföldi befektetők többsége "faképnél" hagyta az országot. Az argentin gazdaság enélkül is komoly forráshiánnyal küzd, a kereslet visszaesése miatt pedig egyre valószínűbb a recesszió.

Az argentin alsóház 162-75 arányban elfogadta a nyugdíjpénztárak államosításáról szóló, Cristina Fernandez de Kirchner elnöknő által benyújtott javaslatot, ami már hetek óta borzolja a befektetők kedélyét - írja a Bloomberg. A javaslatot még két szenátusi bizottság is meg fogja kapni, majd ha ott is elfogadásra kerül, akkor várhatóan november 20-án tarthatják a végső szavazást.

Az elnöka az államosítási kísérlettel a fenyegő államcsődöt akarja elkerülni, azonban több politikus és szakértő is hibásnak tartotta a javaslatot, ami komoly zuhanásokat okozott az argentin tőzsdén. A kormánypárton belül is nagy vitát váltott ki az elnök kezdeményezése, az államosítást egyesek egy olyan katasztrófális lépésnek nevezték, ami súlyosan fenyegeti az argentin gazdaság stabilitását.

Az államosítással lehet, hogy nagyobb mozgásteret kap a kormány, hogy megakadályozza az államcsődöt (komoly problémát jelent az államadósság finanszírozása), azonban a Fitch Ratings arra figyelmeztetet, hogy a döntés a vállalati szektort lehetetleníti el. Az államosítás ugyanis az egyetlen forráshoz jutási lehetőséget, a helyi kötvénypiacot rengetheti meg.

A vezető argentin vállalatok külföldi forrásokat nem tudnak jelenleg elérni, a vállalati kötvények kibocsátása lenne az egyetlen lehetőség, azonban a számok azt mutatják, hogy drámai visszaesés tapasztalható ebben a szegmensben. A Fitch adatai alapján 2008 első kilenc hónapjában összesen 306 millió dollárra rúgott a vállalati kötvénykibocsátások nagysága, miközben 2007 hasonló időszakában 1,850 milliárd dollár volt a kibocsátás - írja a MarketWatch.

A Fitch ezen kívül több kockázati faktort is megemlít, ezek között található az infláció, a negatív üzleti ciklus és az intézményi befektetők bizalmatlansága. A kereslet visszaesése miatt rosszak a vállalatok kilátásai, a rendelkezésre álló jövedelemtől leginkább függő szektorok - mint például a média, az ingatlan és a kiskereskedelem - fogják elszenvedni a legnagyobb visszaeséseket, az egyetlen pozitív hír talán az lehet, hogy az előző államcsőd óta sokkal kiegyensúlyozottabb a vállalatok tőkehelyzete (jóval kisebb az adósságállományuk).

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek