Negyvenmillió dollárt fizetnek az aukciós házak

2003.03.12. 12:34
A Sotheby's és a Christie's fejenként húszmillió dollárt fizet, hogy elkerülje az árfixálási botrány nyomán induló pereket. A Sotheby's-t korábban az Egyesült Államokban és az Unióban is megbünteték már.
Alfred Taubmant, a Sotheby's volt elnökét tavaly egy éves börtönbüntetésre és 7,5 millió dollár pénzbüntetésre ítélték az Egyesült Államokban, miután bebizonyosodott hogy a két aukciós ház elnöke a kilencvenes években fixálta az árverési jutalékokat.

Az EU is büntetett

Az Európai Bizottság később a versenyszabályok megsértése miatt 20,1 millió dollárra büntette a Sotheby's-t. A Christie's mindkét kontinensen mentességet kapott együttműködéséért cserébe, Anthony Tennant-et, a ház elnökét pedig Nagy-Britannia nem adta ki Amerikának.

Nem lesz per az Egyesült Államokon kívül

A Christie's és a Sotheby's is nyilatkozatban üdvözölte az egyezséget, mellyel a Kruman csoportos kereset visszavonását sikerült elérniük, közölte a Reuters. A felperesek a pénz ellenében ígértet tettek rá, hogy az Egyesült Államokon kívül sem indítanak pert a házak ellen. A Kruman keresethez az Egyesült Államokon kívül 1993 és 2000 között tartott aukciók vásárlói és az 1995 és 2000 között tartott árverések eladói csatlakoztak.

A Sotheby's-t majdnem eladták

A botrány kitörése után a két ház megegyezett, hogy ügyfeleinek összesen 512 millió dollárt fizet. A Sotheby's az Egyesült Államokban ezen felül 45 millió dollár büntetést fizetett és további hetvenmilliót kaptak a cég részvényesei. Az aukciós háznál a cég eladása is felmerült, de az ezzel kapcsolatos tárgyalások nem vezettek eredményre, így az akciót februárban lefújták.  • Hírek
  • Személyi kölcsön