16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Birtokháborító cigarettafüst

2001.11.22. 11:14
A Montgomery megyei tanácsnak sikerült megalkotnia az Egyesült Államok legkeményebb dohányzásellenes intézkedéstervezetét, melynek értelmében 750 dolláros pénzbüntetést kell fizetnie annak, aki otthonában békésen pöfékel, a füst azonban zavarja az érzékeny orrú szomszédot.
A megyei tanács eredeti koncepciója az volt, hogy meghatározza a lakásokon belüli levegőminőségi normákat, és így kikényszeríthető szabályokkal segítse a környezetvédelmi hatóságok munkáját.

"Komoly előrelépés, mivel lehetővé teszi, hogy az emberek közvetlenül a tanács környezetvédelmi hivatalánál tegyenek panaszt, és ne kelljen ügyvédeket fizetniük és bíróságra járniuk" - dicsérte a rendelkezést a George Washington Egyetem jogászprofesszora.

A dohányfüst nem sértheti a birtokhatárokat

Büntetés vár az otthonukban békésen pöfékelő dohányosokra, ha a füst illata zavarja az érzékeny orrú szomszédot
A potenciálisan egészségre veszélyes anyagok közé - a széndioxid, az azbeszt, a radon, a növényvédőszerek és társaik mellé - bekerült a dohányfüst is. Azonban nem határozták meg, hogy pontosan milyen mennyiségű füst veszélyezteti a szomszéd egészségét, vagy zavarja abban, hogy élvezze tulajdonát.

"Ez nem azt jelenti, hogy nem dohányozhatsz otthon, hanem azt, hogy a dohányfüst nem lépheti át a birtokhatárokat" - világította meg a Washington Post újságírójának a rendelkezés mélyebb értelmét Isiah Leggett, a tanács egyik tagja.

A Nagy Testvér orra

A tanács szociálisan érzékenyebb tagjai arra hívták fel a tervezetet megszavazók figyelmét, hogy az intézkedés méltánytalan terheket róna a szegényekre, akik rohanhatnak elszívót vásárolni, ha nem akarják megkockáztatni, hogy a füst a nyitott ajtókon vagy ablakokon átszivárogjon a szomszédba. Bezzeg a gazdagok, ők nyugodtan füstölöghetnek kéthektáros birtokukon álló a házukban.

A rendelkezés ellen szavazó egyik képviselőt félelmetesebb látomások gyötrik: "Mi más ez, ha nem a Nagy Testvér, amint beteszi az orrát a lakásomba. Mit kezdenek még el szabályozni otthonomban?"

A szomszéd túl sok fokhagymát használ

A dohánygyárak természetesen a rendelkezés bírósági megtámadását fontolgatják, ha a tanács elnöke aláírja a tervezetet, de a polgárjogi szervezetek is tiltakoznak.

"Nem szabad megakadályozni senkit abban, hogy az otthonában dohányozzon, hacsak nem tudják meghatározni, hogy mekkora füstmenyiség káros mások egészségére. Ha valaki egyszerűen azt mondhatja, hogy nem szeretem a cigarettafüst illatát, az ugyanolyan, mintha azt mondaná, hogy nem szeretem a főztöd illatát, mivel túl sok fokhagymát használsz." - világította meg az alapproblémát az American Civil Liberties Union analitikus filozófiai hagyományokon edződött jogi igazgatója.

A tanács mindenestre azt ígéri, hogy kezdetben a szabálysértők nevelésére összpontosítanak, és csak a visszaesőkre szabják ki az esetenkénti 750 dolláros büntetési tételt.  • Hírek
  • Hírek