Dohánycég vette meg a tüdőrákgyógyszerek jogait

2001.11.12. 11:49
A világ egyik legnagyobb dohányipari cége három gyógyszergyártótól is megvette a fejlesztés alatt álló tüdőrákgyógyszerek jogait. Egészségügyi szakértők szerint nagyon veszélyes, ha a betegséget okozó terméket és a gyógyszert ugyanaz a vállalat gyártja, és ha a genetikai kutatás során kapott eredmények szabadalmi jogait is megszerzi. A Japan Tobbaco illetékese közölte: a vállalat "kénytelen új termékek felé nyitni, mert a dohányipar fejlődési lehetőségei már korlátozottak".
A Japan Tobacco (JT), a Camel, a Winston és a Mild Seven gyártója már évekkel ezelőtt megállapodott a gyógyszercégekkel - közölte a GeneWatch nevű brit intézet adataira hivatkozva a Guardian. Dr. Helen Wallace, a GeneWatch igazgatóhelyettese szerint felháborító, hogy a jövőben esetleg ugyanaz a cég gyártja a tüdőrákért sok esetben felelős cigarettát, és a kezeléshez szükséges gyógyszert.

Derek Yach, a WHO nem fertőző betegségekkel foglalkozó csoportjának vezetője a hírre reagálva elmondta: "A tüdőrák elleni küzdelem fontos része a dohánygyártó-óriások elleni harc. Nem szabadna hagyni, hogy a cigarettából hasznot húzó vállalatok a cigaretta okozta betegségből is profitáljanak."

A JT géntechnológiával foglalkozó cégekkel szerződött

A Japan Tobacco több millió dollárt fizetett a seattle-i Corixának a tüdőrák megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerek fejlesztésével és értékesítésével kapcsolatos exkluzív jogokért. A genetikai kutatással foglalkozó Corixa képviselője közölte, hogy a vállalat a JT gyógyszercégével kötött megállapodást, és a fejlesztés szempontjából mindegy, hogy ki adja a pénzt. Dohányellenes csoportok és egészségügyi szakértők szerint azonban beláthatatlan következményei lehetnek, ha a dohánycég megszerzi a tüdőrákkal kapcsolatos kutatások során szerzett genetikai eredmények szabadalmi jogait.

A Japan Tobacco 1998-ban hasonló értelmű megállapodást írt alá a Cell Genesysszel is: a dohánygyártó 12,7 millió dollárt fizetett, és további 27,4 milliót ígért a kutatás finanszírozására. A harmadik cég, amivel a JT leszerződött, a British Biotech volt - a megállapodás részletei nem ismertek.

"Egyszerű profilbővítés"

Roy Tsuji, a Japan Tobacco képviselője a történtekkel kapcsolatban közölte: "A vállalat kénytelen új termékek felé nyitni, mivel a dohányiparban a növekedési lehetőségek erősen korlátozottak." A JT gyógyszerészeti leányvállalata a cég eladásainak két százalékát adja.  • Hírek
  • Hírek