Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Mi lenne, ha Buddha lenne a főnököm?

2002.02.04. 13:56
A munkaerőlélektani rovat könyvajánlata: egyetlen alkalmazott polcáról sem hiányozhat.
Minden munkahelyen vannak olyan helyzetek, amikor a dolgozóból elemi erővel tör fel a régóta visszafojtott kérdés, mit tenne ebben a helyzetben Buddha.

Nem kell tovább várnuk a válaszra. Franz Metchalf, a Kaliforniai Állami Egyetem vallástörténésze ugyanis szövetkezett B.J. Gallagher Hateley menedzsment konzultánssal, és piacra dobták What Would Buddha Do at Work? című munkájukat.

A könyvben a szerzőpáros 101 jelenkori munkahelyi konfliktushelyzetre - a felvételtől a hatékony értekezlet tartásán keresztül a kirúgásig - adja meg a választ buddhista iratokból származó idézetek, valamint rövid elemzések formájában.

Buddha mint vállalatvezető

Metchhalf professzor szerint hajlamosak vagyunk aszkétaként gondolni Buddhára, pedig a nagy ébredés után vallásszervezőként jeleskedett, így bőséges mondandója lehet az emberek közötti együttműködés megszervezése tárgyában.

Hogyan boldoguljunk például kellemetlen kollégáinkkal?

Buddha tanítása szerint ha harmonikus viszonyt szeretnénk kialakítani nehéz emberekkel, akkor nem annyira arra kell törekednünk, hogy megváltoztassuk őket, hanem arra, hogy megváltoztassuk a szituációt. Ezt pedig azáltal érhetjük el, hogy megváltoztatjuk magunkat a szituáción belül.

Mit tenne például Buddha, ha valaki megsértené? Ahelyett, hogy visszavágna, a tanulás lehetőségét látná a dologban - világítja meg a Chicago Tribune cikke, miféle megoldásokat várhatunk.