Virág
0 °C
2 °C

Hatmillió dollárt fizet az amerikai alelnök volt cége

2003.06.02. 12:58
A Halliburton hatmillió dollárt fizet, hogy elkerülje a könyvelési botránya miatt indított pereket. A kérdéses időszakban a céget a mostani amerikai alelnök vezette.
Az olajtársaságot, amelynek 2000-ig Dick Cheney alelnök volt a vezetője, azzal gyanúsították, hogy mintegy 100 millió dollárnyi vitatott kiadását a bevételi oldalra könyvelte el 1998-ban. A dolog célja az lett volna, hogy egy tervezett összeolvadás előtt jobban mutasson a mérleg. A vállalat könyvvizsgálója az Enron-ügy miatt gyakorlatilag megsemmisült Arthur Andersen volt.

Nem ismeri el

A felperesek annak idején vásároltak az ily módon túlértékelt részvényekből, ezért nyújtottak be keresetet a vállalat ellen. A megállapodás nyomán a keresetben megnevezetteket nem vádolják többé, és a cégnek nem kell elismernie, hogy bármilyen szabálytalanságot elkövetett volna, közölte a Financial Times. Az ügyben a tőzsdefelügyelet (SEC) is vizsgálatot indított, amely még nem zárult le.

A Halliburton azt is közölte, hogy a per, illetve a megállapodás költségei nem befolyásolják a második negyedéves eredményt.

Kié az iraki olaj?

A vállalatot legutóbb azért támadták, mert a Halliburton kapta az iraki olajtüzek eloltására szóló megbízást. Később kiderült, hogy a szerződés szerint Dick Cheney volt vállalata üzemeltetheti a kutakat, és forgalmazhatja az olajat.