Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Könyvelési csalással vádolják az amerikai alelnököt

2002.07.10. 12:44
Egy korrupcióellenes szervezet azzal vádolja az amerikai alelnököt, hogy cégvezetőként olyan könyvviteli praktikákat alkalmazott, amelyek révén cége papírjai alaposan felértékelődtek.
A Judicial Watch nevű csoport szerint Dick Cheney a kilencvenes években a Halliburton igazgatójaként törvénytelen eszközöket alkalmazott, és megtévesztette a befektetőket - közölte a BBC. A Halliburton szóvivője a hírre reagálva csak annyit mondott: "Nem hisszük, hogy ezzel az üggyel érdemes lenne foglalkozni."

Az energiaprogram is érdekli a szervezetet

A szervezet a dallasi bíróságon benyújtott keresetével azt is szeretné elérni, hogy betekinthessen a Fehér Ház energiaprogramját kidolgozó munkacsoport papírjaiba. A csoportot annak idején Cheney vezette, és a programot a demokraták és környezetvédők egyaránt élesen bírálták.

Bush szigorítana

Bush elnök kedden jelentette be, hogy a Fehér Ház azt szeretné, ha a jelenlegi 5 évről 10 évre növelnék a vállalati szektorban elkövetett, minősített könyvviteli csalások legmagasabb börtönbüntetési tételét. Ugyanakkor időről időre előkerül az elnök tizenkét évvel ezelőtti részvényeladási ügye is - akkor Bush a Harken Energy Corporation igazgatójaként úgy adta el Harken-részvényeit, hogy az eladás után nyolc nappal a papírok értéke a felére zuhant, miután kiderült, hogy a cég vesztesége a tervezett nyolcszorosa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?