Auguszta
-3 °C
2 °C

Nem kapnak pénzt az egészséges szmókerek

2001.11.15. 12:20
Fellélegezhettek a nagy a dohánygyárak, miután próbapert nyertek 250 ezer teljesen egészséges bagós ellen, akik évente megismételt szűrővizsgálatok elvégzését fizettették volna ki velük.
Első körben több százmillió dollárt bukott volna a Reynolds, a Philip Morris, a BAT-hoz tartozó Brown & Williamson és a Lorillard, ha egy West Virginia-i esküdtszék a felperesek javára ítél. A 250 ezer egészséges dohányos ügyvédei azt szerették volna elérni, hogy a gyártók közös alapot hozzanak létre, amely az éves rák- és egyéb szűrővizsgálatokat finanszírozta volna.

Perelnek, mint a South Parkban

A három nőből és három férfiből álló esküdtszék azonban - a tagok közül öten leszokott dohányosok voltak - egyhangúlag úgy határozott, hogy a napi egy dobozra rúgó füstölés nem teszi szükségessé az iparág által fizetett vizsgálatokat. Abban sem adtak igazat a felpereseknek, hogy a dohánygyárak hanyagul jártak volna el termékeik tervezése, gyártása és értékesítése során, amivel hibás termék forgalmazását követték volna el.

Tényleg veszélyesebb

A dohányosoknak a bíróság annyiban adott igazat, hogy a rájuk több egészségügyi veszély les, illetve hogy a szűrővizsgálatok valóban segítenek a betegségek mielőbbi megállapításában. A védelem végig azzal érvelt, hogy a fogyasztók megfelelő információk birtokában dönthetik el, rágyújtanak-e.

A felperesek olyan személyek voltak, akik legalább öt éve szívtak napi egy doboznyi mennyiséget de nem jelentkezett rajtuk semmiféle, cigarettázáshoz köthető betegség tünetet sem. A szűrővizsgálatot 45 éves kor után vezettették volna be.

Ha annyira félsz, ne szívjál

A dohánygyárak egyik érve az volt, hogy aki annyira aggódik az egészségéért, az szokjon le ahelyett, hogy költséges teszteket követel füstölés közben. Az esküdtek közül többen panaszkodtak arra, hogy egy ilyen jellegű perben, ahol heteken át szakértők hosszas vallomásait kell hallgatniuk, az állam speciális törvényei miatt nehéz dolguk van. West Virginiában ugyanis az esküdtszék tagjai nem kaphatnak másolatot a periratokról.