Benedek
-5 °C
5 °C

Dohányzó luxusjáratokat indítanak márciusban

2006.10.16. 13:40
Márciusban indul a Smintair légitársaság Düsseldorf-Tokió közötti járata. A nosztalgiajáratnak keresztelt gépeken kubai szivart és kaviárt szolgálnak fel a légikísérők, és természetesen minden ülésen rá lehet majd gyújtani.

Fellélegezhetnek a dohányosok, egy német vállalkozás olyan járatokat indít, amelyek fedélzetén nem lesz tilos a dohányzás - írja a USA Today. A nosztalgiajáratnak keresztelt gépeken kubai szivart, kaviárt szolgálnak fel a légikísérők, és természetesen minden ülésen rá lehet majd gyújtani. Egyelőre csak a Düsseldorf-Tokió útvonalon szállít utasokat a légitársaság.

Egy 55 éves exbróker készítette el az üzelti tervét a Smoker's International Airways (vagyis Dohányzók Nemzetközi Légitársasága), rövidebben Smintair cégnek. Alexander Schoppmann saját bevallása szerint 30 éve utazik repülőgépekkel, és a dohányzó üzletember szerint a kiszolgálás és az árak közötti rés nagyot nőtt az elmúlt években, főleg első osztályon. A most útnak indított légitársaság a szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt, hogy az utas jól érezze magát utazás közben - áll a USA Today cikkében.

Márciusba három lízingelt Boeing 747-essel kezdené meg működését a cég. A társaság a luxust kívánja visszahozni a légiközelkedésbe, a járatokon csak business osztályon és első osztályon lehetne utazni. Az utazás alatt tévét, filmeket lehetne nézni, lehetne telefonálni, illetve internetkapcsolat is lenne a gépeken. A légikísérők egyeruháit pedig neves divatszakemberek terveznék meg.

A járatokra még nem árulnak jegyeket. Alexander Schoppmann állítása szerint már talált befektetőket, akik hajlandóak lennének előteremteni az induláshoz szükséges 81 millió dollárt (ebből egyébként 50 millióba került a szükséges engedélyek beszerzése a német államtól). A jegyek ára megegyezik azokkal a légitársaságokkal, amelyek ugyanezen az útvonalon üzemeltetnek járatokat, mint például a Lufthansa vagy a British Airways. A Lufthansa például 12 500 dollárért adja az első osztályú és 8125 dollárért a business class jegyeket.

Természetesen a nemdohányzókat is szívesen látják a fedélzeten. A repülőkbe extra légkeverést szerelnek, hogy frissen tartsák a levegőt.