Csongor
1 °C
9 °C

Rekordveszteség a Matáv tulajdonosánál

2002.11.11. 11:10
Gigantikus veszteségbe fut bele a Matáv tulajdonosa, a Deutsche Telekom: a Handelsblatt információja szerint az eredmény az idén mínusz 28 milliárd euró lesz. Ebből 8 milliárdot tesz ki a működés deficitje, 20 milliárdot pedig az utóbbi években felvásárolt cégek miatt kell leírnia a távközlési óriásvállalatnak.
Valószínűleg takarékossági intézkedéseket és több érdekeltség eladását lesz kénytelen bejelenteni csütörtökön Helmut Sihler, a DT vezérigazgatója, mivel az összesen 64,2 milliárd eurós felhalmozott adósságállomány igencsak fojtogatja cégét- írja a Bloomberg hírügynökség. A hiteleket a drága harmadik generációs mobilrendszerek kiépítése és más távközlési cégek felvásárlása miatt vette fel a DT. A németek célja az, hogy az év végére 50 milliárd euróra nyomják le az utóbbi években egy ambiciózus kisgömböc lendületével dagadó adósságot.

Bár a legfrissebb üzleti eredményeket csak csütörtökön közlik, a Handelsblatt napilap hétfőn robbantott azzal az információval, hogy az idei veszteség minden várakozásra rá fog cáfolni.

Sokért vásároltak

A legnagyobb tételt a 28 milliárd euróból a drága akvizíciók utáni 20 milliárd eurós értékcsökkenési leírások teszik ki, amelyek főleg a harmadik generációs mobiltelefonos (UMTS) engedélyeket érintik.

A működési veszteség 8 milliárd eurót tenne ki egész évben, az év első kilenc hónapjában veszteség a Handelsblatt szerint már ötmilliárd euróra futott fel. A 8 milliárdos veszteség a vártnál jóval nagyobb, az elemzők várakozásainak átlaga 5,78 millió euró volt. (Maga az alaptevékenység egyébként nyereséges, de a hitelállomány miatt a működés már nem az.) Tavaly egész évben 3,5 milliárd eurós nettó veszteséget könyvelt el a Deutsche Telekom.

Drága mobil

Az értékcsökkenési leírások több olyan társaságot érinthetnek, melyeket a DT előző vezére, Ron Sommer vásárolt fel nagy svunggal: a Bloomberg szerint ide tartozhat az amerikai VoiceStream, a Debis és a brit mobilszolgáltató T-Mobile UK.

A Telekom vezetősége időközben megállapodott abban, hogy mégsem adja el a VoiceStream amerikai mobiltelefon-leányvállalatot, mivel az üzlet az Egyesült Államokban a vártnál jobban alakul. (A cég az utóbbi időben 800 ezer új előfizetőt szerzett.)

Minél messzebb Ázsiától

Valamit viszont el kell adniuk, hiszen a jelen állás szerint év végére 4-7 milliárd euróval maradnának el az adósságcsökkentési tervtől. Ha a világsajtóból lehetséges egyáltalán bármit kihámozni, akkor szóba kerülhet a T-Online International AG nevű internetes részleg, az OAO Mobile TeleSystems nevű orosz drótnélküli szolgáltató, illetve a DeTeMedien "arany oldalak" cég eladása is. A Deutsche Telekom már elpasszolta 25 százalékos részesedését a PT Satelit Palapa Indonesia nevű cégben 325 millió dollárért és a hírek szerint további ázsiai érdekeltségektől is szabadulna. A szaklapok a Matávot mostanában nem emlegetik a vételre kínált leányvállalatok között.

Csattog az olló

A takarékossági program középpontjában a már bejelentett 55 ezer fős elbocsátás lesz, amelyet 2005 végéig hajtanak végre. Josef Brauner igazgatósági tag korábban azt nyilatkozta, hogy a létszámcsökkentés az akció teljes befejezése után évi 2 milliárd eurós megtakarítással jár. Emellett visszafogják a hálózatépítéseket is: az idén és jövőre csak 8 milliárd eurót szánnak távközlési fejlesztésekre az eredetileg tervezett 10 milliárdhoz képest. A költségek csökkentéséből további egymilliárd eurós megtakarítást remélnek. A kifizetésre nem kerülő osztalékokból további 1,6 milliárd euró megtakarítást remélnek. A forgalmat, amely az első kilenc hónapban mintegy 10 százalékkal csökkent, a tervek szerint a telefondíjak emelésével kívánják kompenzálni.

Ricke futhat be

A hivatalos háromnegyedéves üzleti adatokat csütörtökön teszik közzé Bonnban, a Telekom székhelyén. Ekkor válik majd ismertté, hogy ki lesz az ideiglenesen regnáló Helmut Sihler helyett a konszern élén. A legesélyesebnek a 41 éves Kai-Uwe Rickét tartják, aki eddig a mobiltelefonos és az internetes üzletággal foglalkozott a konszernen belül.

A DT részvénye hétfőn, a korai forgalomban 3,18 százalékos veszteséggel 10,65 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, de a nyitás után közvetlenül mértek 6 százalékhoz közeli mínuszt is az előző záróhoz képest. A papír 52 heti árfolyamcsúcsa 20,84 euró, mélypontja 8,14 euró volt.