Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekordveszteség a Matáv tulajdonosánál

2002.11.11. 11:10
Gigantikus veszteségbe fut bele a Matáv tulajdonosa, a Deutsche Telekom: a Handelsblatt információja szerint az eredmény az idén mínusz 28 milliárd euró lesz. Ebből 8 milliárdot tesz ki a működés deficitje, 20 milliárdot pedig az utóbbi években felvásárolt cégek miatt kell leírnia a távközlési óriásvállalatnak.
Valószínűleg takarékossági intézkedéseket és több érdekeltség eladását lesz kénytelen bejelenteni csütörtökön Helmut Sihler, a DT vezérigazgatója, mivel az összesen 64,2 milliárd eurós felhalmozott adósságállomány igencsak fojtogatja cégét- írja a Bloomberg hírügynökség. A hiteleket a drága harmadik generációs mobilrendszerek kiépítése és más távközlési cégek felvásárlása miatt vette fel a DT. A németek célja az, hogy az év végére 50 milliárd euróra nyomják le az utóbbi években egy ambiciózus kisgömböc lendületével dagadó adósságot.

Bár a legfrissebb üzleti eredményeket csak csütörtökön közlik, a Handelsblatt napilap hétfőn robbantott azzal az információval, hogy az idei veszteség minden várakozásra rá fog cáfolni.

Sokért vásároltak

A legnagyobb tételt a 28 milliárd euróból a drága akvizíciók utáni 20 milliárd eurós értékcsökkenési leírások teszik ki, amelyek főleg a harmadik generációs mobiltelefonos (UMTS) engedélyeket érintik.

A működési veszteség 8 milliárd eurót tenne ki egész évben, az év első kilenc hónapjában veszteség a Handelsblatt szerint már ötmilliárd euróra futott fel. A 8 milliárdos veszteség a vártnál jóval nagyobb, az elemzők várakozásainak átlaga 5,78 millió euró volt. (Maga az alaptevékenység egyébként nyereséges, de a hitelállomány miatt a működés már nem az.) Tavaly egész évben 3,5 milliárd eurós nettó veszteséget könyvelt el a Deutsche Telekom.

Drága mobil

Az értékcsökkenési leírások több olyan társaságot érinthetnek, melyeket a DT előző vezére, Ron Sommer vásárolt fel nagy svunggal: a Bloomberg szerint ide tartozhat az amerikai VoiceStream, a Debis és a brit mobilszolgáltató T-Mobile UK.

A Telekom vezetősége időközben megállapodott abban, hogy mégsem adja el a VoiceStream amerikai mobiltelefon-leányvállalatot, mivel az üzlet az Egyesült Államokban a vártnál jobban alakul. (A cég az utóbbi időben 800 ezer új előfizetőt szerzett.)

Minél messzebb Ázsiától

Valamit viszont el kell adniuk, hiszen a jelen állás szerint év végére 4-7 milliárd euróval maradnának el az adósságcsökkentési tervtől. Ha a világsajtóból lehetséges egyáltalán bármit kihámozni, akkor szóba kerülhet a T-Online International AG nevű internetes részleg, az OAO Mobile TeleSystems nevű orosz drótnélküli szolgáltató, illetve a DeTeMedien "arany oldalak" cég eladása is. A Deutsche Telekom már elpasszolta 25 százalékos részesedését a PT Satelit Palapa Indonesia nevű cégben 325 millió dollárért és a hírek szerint további ázsiai érdekeltségektől is szabadulna. A szaklapok a Matávot mostanában nem emlegetik a vételre kínált leányvállalatok között.

Csattog az olló

A takarékossági program középpontjában a már bejelentett 55 ezer fős elbocsátás lesz, amelyet 2005 végéig hajtanak végre. Josef Brauner igazgatósági tag korábban azt nyilatkozta, hogy a létszámcsökkentés az akció teljes befejezése után évi 2 milliárd eurós megtakarítással jár. Emellett visszafogják a hálózatépítéseket is: az idén és jövőre csak 8 milliárd eurót szánnak távközlési fejlesztésekre az eredetileg tervezett 10 milliárdhoz képest. A költségek csökkentéséből további egymilliárd eurós megtakarítást remélnek. A kifizetésre nem kerülő osztalékokból további 1,6 milliárd euró megtakarítást remélnek. A forgalmat, amely az első kilenc hónapban mintegy 10 százalékkal csökkent, a tervek szerint a telefondíjak emelésével kívánják kompenzálni.

Ricke futhat be

A hivatalos háromnegyedéves üzleti adatokat csütörtökön teszik közzé Bonnban, a Telekom székhelyén. Ekkor válik majd ismertté, hogy ki lesz az ideiglenesen regnáló Helmut Sihler helyett a konszern élén. A legesélyesebnek a 41 éves Kai-Uwe Rickét tartják, aki eddig a mobiltelefonos és az internetes üzletággal foglalkozott a konszernen belül.

A DT részvénye hétfőn, a korai forgalomban 3,18 százalékos veszteséggel 10,65 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, de a nyitás után közvetlenül mértek 6 százalékhoz közeli mínuszt is az előző záróhoz képest. A papír 52 heti árfolyamcsúcsa 20,84 euró, mélypontja 8,14 euró volt.