Árpád
-2 °C
3 °C

Görög győzelemmel ért véget a feta-háború

2002.10.14. 16:28
Az Európai Bizottság döntése értelmében mostantól csak a görög feta sajtot lehet fetának nevezni.
A feta-név használata ügyében a huzavona már régóta tart. A görögök hosszú ideje - dokumentálhatóan 1996 óta - követelik, hogy az EU hozzon szankciókat azokkal szemben, akik a görög recepttől eltérő módon előállított sajtot árulnak feta néven.

Kormányok is lobbiztak

A görögök igazát bíróság is elismerte, de az Európai Unió halogatta a döntést - nem utolsó sorban a dán és a francia tiltakozások miatt. Természetesen mindkét ország sajttermelői a saját fetájuk miatt indítottak lobbizást, s érdekeiket kormányuk felkarolta.

A feta-háború következő állomása az volt, hogy az Európai Bizottság júliusban - Athén kérésének megfelelően - javaslatot tett a feta név védetté nyilvánítására. Ezt az indítványt a tagállamok agrárminiszterei három hónapig mérlegelgethették - ezt meg is tették, s az álláspontok természetesen nem változtak.

Juh, kecske, tehén

E periódusban a franciák azt akarták elérni, hogy a görögökkel megegyezve maradhasson feta az ő juhsajtjuk is úgy, hogy a görögök kecskesajtját "görög feta" vagy "peloponnészoszi feta" néven forgalmaznák. Így jól járt volna a német és a dán sajtlobbi is, ugyanis a két utóbbi országban tehéntejből készítik a fetát. (Nem csoda, hogy statisztikai adatok szerint háromszor annyi fetát készítenek Görögországon kívül, mint e különleges sajt őshazájában.)

Feta komplé

A mostani döntés szerint már vitának nincs helye, a feta név kizárólag a Görögországban, s az ottani hagyományok szerint készült kecskesajtot illeti meg. A másutt előállított, feta néven árusított sajtok forgalomba hozói megtévesztik a vásárlókat.

Görögország sikere jelentős gazdasági haszonnal jár, hiszen a feta-rajongók ezen a néven már csak görög terméket vásárolhatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?