Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

2014-ben lehet eurónk

2008.07.17. 12:18
Szlovákia csatlakozása után hosszabb szünet várható a következõ euróbevezetésig: a Reuters elemzõi konszenzusa szerint Észtország lehet a következõ uniós ország, amely 2012-ben bevezetheti az eurót, utána viszont felpörögnek az események. Magyarország befutását Bulgáriával együtt 2014-re várják.

A kelet-európai országok messze vannak még az euro bevezetésétõl, így Szlovákia 2009-es euroövezeti csatlakozását követõen szünet következhet a jelenleg 15 tagú eurozóna bõvítésében. A Reuters által 35 elemzõ és stratéga megkérdezésével készített felmérés azt mutatja, hogy a legközelebbi csatlakozás 2012-ben valósulhat meg, konkrétan Észtország részérõl. A negyedévente végzett felmérésbõl az is kiderül, hogy az elemzõk álláspontja a legutóbbi megkérdezés óta nem változott hazánk euróbevezetési dátumával kapcsolatban, véleményük szerint 2014-ben csatlakozhatunk az eurózónához.

A július 8-16 között végzett felmérés eredménye nem változott sokat az áprilisban közzétett elemzõi várakozásokhoz képest. Az egyetlen különbség az "élvonalban" tartózkodók között fedezhetõ fel, ugyanis a szakértõk szerint a kelet-európai országok közül 2012-ben már csak Észtország fog csatlakozni az euróövezethez, Litvánia euróbevezetése 2013-ra tolódhat ki (3 hónapja az elemzõk még 2012-es dátumot jósoltak), így a litvánoknak Csehországgal, Lengyelországgal és Lettországgal egy idõpontban lehet eurója. Az elemzõk szerint Magyarország 2014-ben vezetheti be a közös valutát, Bulgáriával egy idõben. A bevezetés dátumát illetõen Románia áll a legutolsó helyen, ugyanis a várakozások szerint keleti szomszédunk csak 2015-ben léphet be az euróövezetbe.

A Reuters kiemeli, hogy a Románia, Bulgária, Csehország, Lengyelország és Magyarország elõtt áll még az ERM-II rendszerhez történõ csatlakozás is. A kelet-európai országok euróbevezetésének legnagyobb akadálya az infláció féken tartásának problémája. Lettországban például a júniusi infláció 17,7 százalékra gyorsult, Bulgáriában 15,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, az észtek 10 éves inflációs csúccsal (11,4 %) kell szembenézzenek. De emellett Csehország, Lengyelország, Románia és Magyarország a költségvetési hiány csökkentésével is meg kell bírkózzon.

Az elemzõk az Európai Unió bõvítésével kapcsolatban úgy vélekednek, hogy Románia és Bulgária 2007-es csatlakozását Horvátország követheti 2011-ben. Ezt követõen Macedónia 2015-ben, Szerbia és Montenegró viszont csak 2016-ban lehet uniós ország. Bosznia és Albánia csatlakozása is távolabb tolódott, elõbbi 2017-ben, utóbbi 2018-ban csatlakozhat az EU-hoz. Törökország elõtt viszont még ennél is hosszabb idõ áll, ugyanis a megkérdezettek szerint csak 2020-ban válhat az EU tagállamává. Az elemzõk 25 százalékos esélyt látnak arra, hogy az EU felfüggessze a török csatlakozási tárgyalásokat, ez némiképp kedvezõbb megítélést jelent az áprilisi 30 százalékhoz képest.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek