Sára, Márió
2 °C
6 °C

Biznisz a repülőgép - ha leállítják

2001.10.08. 12:06
A forgalom csökkenésétől szenvedő légitársaságok leállított gépeiknek hosszabb-rövidebb időre menedéket keresnek. A gépek tárolásával és karbantartásával foglalkozó Evergreen Air Center arra számít, hogy több száz új gépet kell befogadnia, ezért új alkalmazottakat keres.
Úgy tűnk, napjaink egyetlen nyereséges légügyi vállalkozása a leállított utasszállítók tárolása. Az arizonai Evergreen Air Center bejelentette, hogy oly mértékben nőtt az érdeklődés a cég szolgáltatási iránt, hogy repülőgép-szerelő és -tároló telep új munkatársakat keres.

Több száz gép a várólistán

A gépek tárolásával és karbantartásával foglalkozó Evergreen Air Center
A volt légitámaszponton jelenleg körülbelül százötven katonai és polgári gépet tárolnak, de Bob McAndrew, a vállalkozás alelnöke szerint a légitársaságokat elnézve ez a szám a közeljövőben meg is duplázódhat - még akkor is, ha egy repülő egy hónapos tárolási díja elérheti a tízezer dollárt. "Több mint harminc légitársaság és repülők lízingelésével foglalkozó cég keresett meg minket. Az iránt érdeklődtek, hogy el tudnak-e helyezni nálunk egy-két héten vagy hónapon belül 100-200 gépet" - mondta az alelnök a BBC-nek.

A gyárból egyenesen a telepre

Az amerikai és európai légitársaságok, repülőgépgyártó és űrhajózási cégek eddig több mint százezer állás megszűnését jelentették be, és több mint ezer gépet vontak ki a forgalomból. Sőt, a lemondott megrendelések miatt több gép a gyárból egyenesen Arizónába repült - még a megrendelő társaság színeit sem festették rájuk. A telepen nem csak tárolják a gépeket, hanem karban is tartják, naponta átnézik őket, ezért lesz szükség új alkalmazottakra - magyarázta McAndrew.