A válság miatt 2008 első három hónapjában háromezer francia étterem, kávézó és bár zárt be, és az érdekvédelmi szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy további bezárások várhatók - írja a Guardian. A csődbe ment francia éttermek száma 25 százalékkal, a bezárt kávézók száma pedig 56 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.
A csődök részben az alapanyagok drágulásának és az alacsony kereseteknek köszönhetőek, de ami meghatározóbb, hogy a franciák megváltoztatták étkezési szokásaikat, ez pedig végképp a szakadék szélére sodorja az étteremtulajdonosokat. Az egyik alapvető változás például, hogy étkezéseknél rendszeresen kimarad az előétel, az aperitif, csapvizet isznak, nem kérnek bort és kávét, valamint megfelezik a desszertet.
Az éttermek egyre türelmetlenebbek a vendégekkel - írja a Guardian: olyan eset is előfordult a Párizs melletti Gare de Lyonban, hogy megkérték a vendéget, távozzon, mert nem rendelt előételt. Az irodai alkalmazottak inkább gyorséttermekbe járnak, elvitelre kérnek szendvicseket vagy kész ételeket vesznek.
Az ebédre fordított idő nem most kezdett el csökkenni. 1975-ben a franciák még másfél órát ebédeltek, 2005-re ez 32 percre csökkent. Az év eleje óta az étterembe járók száma húsz százalékkal esett, és nincs jele annak, hogy ez a tendencia megfordulna.