Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Aki túléli a válságot, piacot és pénzt nyer

2008.09.22. 13:34
A befektetési bankok bukása piacot teremt az univerzális, több lábon álló bankoknak. Ha túlélik a válságot, még piacot is nyerhetnek, és a befektetési pénzekből kompenzálni tudják a hagyományos ágazatokból származó veszteséget.

Annyira ingatag a piac, olyan események zajlanak le a pénzügyi világban, melyekre korábban nem volt példa. Az Egyesült Államokból terjedő pénzügyi válság egyre több országba gyűrűzik át, olyan helyzetet teremtve, melyekre nem lehet alkalmazni a hagyományos megoldási techniákat – magyarázta Mauro Ratto, a Pioneer Investments Európáért és Ázsiáért felelős befektetési igazgatója. Mindenki ki van téve a válság következményeinek, senki nem vonhatja ki magát belőle. A válságból való kilábalás első lépése a likviditás biztosítása. A központi bankok ezt felismerték és pénzt pumpálnak a piacba. De bármilyen lépéseket tesznek, a legfontosabb a bizalom megőrzése.

Mi történt pontosan?

Amerikában annyira alacsonyak voltak a kamatlábak és olyan mértékben emelkedtek az ingatlanárak, hogy egy ingatlanra több hitelt is fel lehetett venni. Ráadásul az amerikaiak napi fogyasztásukat fedezték hitelekből. Később hitelt vettek fel, hogy máshová befektessék, ráadásul a bankok is elkezdtek olyan befektetési jegyeket forgalmazni, melyek a hitelkihelyezés nyereségére épültek. A probléma ott kezdődött, amikor az ingatlanok ára esni kezdett, így eltűnt a hitel mögötti fedezet. Ráadásul a hitelek is drágultak a magasabb kamatok miatt. A kör bezárult, az ügyfelek nem tudják fizetni a hitelt, ha a hitel elbukik, akkor viszont a befektetései is elúsznak a fogyasztónak, hiszen olyan befektetési jegyet vett, mely akkor nyereséges, ha mindenki pontosan fizeti a részleteket.

Az Amerikában kialakult válság természetesen kihat az egész világra, de a Pioneer befektetési igazgatója szerint hajlamosak vagyunk túlbecsülni a világra mért hatását. Mauro Ratto szerint tény, hogy lassul az amerikai gazdaság, de a helyzethez képest egyáltalán nem teljesít rosszul. Még mindig ők a világgazdaság motorja, a növekedés jelentős részét még mindig ők adják. A Fednek és a kormánynak alapvető érdeke, hogy ne ússzon el a lakosság összes vagyona. Olcsóbbá kell tenni a hiteleket, hogy az emberek megint tudjanak vásárolni.

Nagyon fontos, hogy a világ hogyan reagál a helyzetre. Európa a recesszióhoz közelít, de sokkal jobb helyzetben van, mint a világ többi része. A bankok erősebbek, a bankrendszer stabilabban működik. Ez különösen Olaszországra, Franciaországra és Németországra jellemző. Írország és Spanyolország már nagyobb bajban van, mert az ottani bankrendszer sokkal jobban hasonlít az amerikaira, és mert a fogyasztók ott is hitelre vásárolnak.

A feltörekvő térség nem értékesítési játékokkal növekszik

A kelet-európai országok egyre fontosabb tényezők a világgazdaságban, megfelelő növekedést várnak tőlük, de azt is tudják, hogy nagyban függnek a nyugat-európai országoktól. A régió államaitól elvárják a növekedést, de emellett a monetáris stabilitást is. Jelenleg természetesnek tekinthető a tőzsdei korrekció, mert a részvények értéke néhány helyen a négyszeresére növekedett. Hasonló a helyzet Kínával is, ott is egyértelműen látszanak a túlértékeltség jelei, sok szektorban lufi alakult ki, így ott is elképzelhető némi korrekció. Sokkal nagyobb hajtóerő, ha Kínában növekedésnek indulnak a bérek, egyre nagyobb belső keresletet generálva ezzel. Mindez hozzájárul a pénzügyi piacok fejlődéséhez is, vagyis nem értékesítési játékok, hanem reálgazdasági folyamatok nyomják majd fel a részvényeket. Összességében tehát a piac korrigálni fog, de hosszútávon ez egyensúlyt hoz majd.

A nagyobb bankok nyerhetnek

Érdekes következménye a válságnak, hogy ha aki túléli, akkor az piacot szerez magának. A Lehman Brothers csődje piacot jelent a többi banknak. Még a csőd bejelentése előtt mindenki a befektetési bankokkal akart üzletelni, ma azonban már menekülnek tőlük – magyarázta Mauro Ratto. Az univerzális bankok piacot találhatnak, a befektetési tevékenységből származó pénz kompenzálhatja a hagyományos ágazatokból származó veszteséget. Ezek a bankok több lábon állnak, még a jövedelmezőségük is jobb lehet. Ugyanakkor többé nem hozható vissza az a növekedési ütem, amit az elmúlt évtizedben produkált a szektor.

A Goldman és a Morgan már vált

Radikálisan megváltoztatja üzleti modelljét a Wall Street két lábon maradt legnagyobb befektetési bankja, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley. Az eddig csak nagybefektetőkkel és intézményi ügyfelekkel foglalkozó cégek a jövőben általános banki tevékenységet is folytatnának, miután a mostani válság megmutatta: üzleti modelljük túl kockázatos, szükségük van a bankbetétek nyújtotta biztonságra. Ezzel a Wall Street visszatér az 1929-es nagy válság előtti időszakhoz, akkor született ugyanis törvény a befektetési és kereskedelmi banki tevékenység szétválasztásáról - emlékeztett a New York Times.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?