Valér
-2 °C
0 °C

Soros György szerint minden összeomolhat

2008.09.20. 22:54
Soros György, magyar származású amerikai milliárdos, tőzsdeguru újabb világvége-forgatókönyvet vázolt fel.

Soros György elképzelhetőnek tartja a pénzügyi rendszer összeomlását. Ez lehet a következménye a piac önszabályozó folyamatainak - fejtette ki véleményét a milliárdos befektető a "Le Monde" nevű francia lapnak.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az amerikai pénzügyi felügyelet túl sok szabadságot engedett, így egy rendkívül szerteágazó hitelpiac jött létre. Nyilvánvaló volt, hogy a pénzügyi válság átterjed a reálgazdaságra is, az Egyesült Államok már valószínűleg recesszióban van, amely a következő negyedévekben felgyorsulhat - nyilatkozta Soros a lapnak.

Eközben Európa a csökkenő nyersanyagárak közepette a defláció időszaka felé tart, a termékek és a szolgáltatások ára is hanyatlik. A gazdaságra nyomás nehezedik, amely a munkanélküliség terjedéséhez vezethet. Ennek kiküszöbölése érdekében Soros György azt ajánlja az Európai Központi Banknak, hogy a csökkentsen kamatot, a pénzmennyiséget bővítse és ezzel a deflációt, az árak esését megakadályozhatja.

Ázsiában a krízis a legnagyobb mértékben a mai napig szárnyaló kínai gazdaságot érintheti, amely máris csökkentette exportját - nyilatkozta Soros György. A kormányzat a devizatartalékot a gazdaság stimulálására használhatja, de nem hibázhat, mert félő, hogy a pénzügyi krízis olyan politikai válsághoz vezethet, mint 1998-ban Indonéziában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!