Nagy Gazdasági Világválságtól félnek az amerikaiak

2008.10.07. 13:49
Az amerikaiak hatvan százaléka tart gazdasági világválságtól, 25 százalékos munkanélküliséget vizionálnak, valamint milliókat otthon nélkül, éhesen az utcán. Közgazdászok szerint egyáltalán nem ennyire rossz a helyzet, a legpesszimistább előrejelzések szerint is messze vagyunk még ettől.

A CNN/Opinion Research Corp közvéleménykutatása szerint az amerikaiak nagyon pesszimistán látják a jövőt. A kutatásban felsorolták az 1929-es világválság következményeit, 25 százalékos munkanélküliség, banki csődök, milliók vesztik el otthonaikat és képtelenek etetni családjukat. A kérdés az volt, hogy mennyire gondolják reális veszélynek a fentieket.

A válaszadók 21 százaléka szinte biztos abban, hogy gazdasági válság (depresszió)lesz, további 38 százalék pedig valószínűnek tartja azt. A megkérdezettek 29 százaléka szerint nem valószínű, hogy depresszó lesz, 13 százalék szerint pedig biztos nem következik be. (Az angolban a 29-es válság neve Great Depression, így a depresszió szót jelen esetben az ehhez képest egyszerű hanyatlást jelentő recesszióhoz képest a válságnak megfelelően használják.)

Közgazdászok szerint azonban nem várható gazdasági válság, még azok is ezt mondják, akik nagyon komolynak tartják a mostani helyzetet. Az Economic Cycle Research Institute (ECRI) csöppet sem optimista igazgatója azt mondja, hogy enyhe recesszióból egy fájdalmas recesszió felé tartunk, de még messze vagyunk attól, hogy depressziónak nevezzük.

A National Association of Business Economists múlt héten megkérdezte tagjaitól, mi történik, ha megbukik az adósságrendező csomag. A közgazdászok konszenzusa szerint ha tovább folytatódna a válság, a munkanélküliség akkor sem emelkedne hét százalék fölé 2009. második negyedévében. Már közgazdászok ennél pesszimistábbak, voltak, akik 10-12 százalékos munkanélküliséget prognosztizáltak.

A gazdasági depresszió azért sem valószínű, mondja Anirvan Banerji, az ECRI igazgatója, mert ahhoz még nagyon sok feltételnek kell teljesülnie. Még a legpesszimistább előrejelzések szerint is 12 százalékos lesz a munkanélküliség, és bár ez a kétszerese a mostaninak, feleakkora, mint 1929-ben volt.

Másrészt az amerikai gazdaság teljesítménye 1932-ben 13 százalékot esett, a mostani előrejelzések szerint a GDP 1,1 százalékot csökken az év negyedik negyedében, és további 0,5 százalékot jövő év elején. A szakemberek a legrosszabb esetben is 2-4 százalékos visszaesést tudnának elképzelni.

Ezen kívül az elmúlt évtizedekben olyan szociális háló alakult ki, melynek még csak jelei sem voltak a gazdsági világválság idején.