Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Vita a leggazdagabbról

2004.04.06. 13:24
Nem Bill Gates, de nem is az IKEA alapítója a világ leggazdagabb embere - derül ki a CNN számításaiból. De akkor ki áll az élen?
A CNN Money szerint nem egyértelmű, jelenleg ki a világ leggazdagabb embere. Hétfőn egy svéd gazdasági hetilap számításai alapján olyan hírek röppentek fel, hogy Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója megelőzte Bill Gates Microsoft-elnököt a leggazdagabbak listáján. Vagyis a 77 éves Kampradnak 400 milliárd koronája, vagyis 53 milliárd dollárja van. Bill Gates vagyona a Fortune magazin listája szerint 47 milliárd dollár.

Az IKEA szóvivője szerint azonban rosszul számolt a svéd gazdasági hetilap, hiszen a világhírű bútorlánc már nem Kamprad tulajdona, azt a Svájcban élő üzletember a holland Stichting INGKA alapítványnak adta át. Ráadásul a Kamprad tulajdonában álló vállalatok olyan szövevénes tulajdoni szerkezetben állnak egymással, hogy valószínűleg kétszer számoltak néhány tételt.

Harc és részvények

A Forbes magazin listáján Kamprad egyébként eddig a 13. helyen állt 18,5 milliárd dollárral. Luisa Kroll, a magazin listájának összeállításában részt vevő szerkesztője szerint Kamprad vagyona nőtt az idén, számoltak is vele, hogy a tíz közé jut. De a vagyonnövekedés nem elég az első helyhez.

A CNN Money szerint Bill Gates vagyona valóban csökkent az elmúlt néhány hónapban. A Microsoft részvények február 6. és április 2. között 4,5 százalékkal értek kevesebbet. Ez azt jelenti, hogy Gates vagyona 45 milliárd dollár. Luisa Kroll szerint április 2-án az eddigi második helyezett, Warren Buffet néhány percre megelőzte a Microsoft alapítóját.

Buffet cégének értéke, a Berkshire Hathaway 4,2 százalékot emelkedett, így 45 milliárd dollár fölé emelhette az üzletember vagyonát. Ha Buffet átveszi a vezetést Gatestől, és tartani tudja februárig, akkor a szoftveróriás első embere először kerül a második helyre 1997 óta. Ebben az évben Brunei uralkodója szorította le az első helyről Bill Gatest.