Gusztáv
-4 °C
1 °C

Az USA magyarázatot kér a Jukosz-ügy miatt

2003.11.01. 13:30
Aggodalmát fejezte ki a Jukosz-ügy miatt az amerikai és német kormány - tudatta a BBC. A két országnak komoly fenntartásaik vannak azzal kapcsolatban, ahogyan az orosz vezetés az ország legnagyobb olajvállalata elleni támadást kezeli.
A tudósítók csak találgatnak abban a kérdésben, hogy Vladimir Putyin orosz elnök miért tett jogi lépéseket Oroszország leggazdagabb embere ellen.

Magyarázatot kérnek

Az Egyesült Államok belügyminisztériumi szóvivője szerint Moszkvának el kell oszlatnia azt a gyanút, hogy a Mihail Hodorkovszkij elleni támadásnak nincs politikai oka - írja a BBC.

Gerhard Schroeder német kancellár szóvivője szerint meg kell teremteni a jogbiztonságot, ha Oroszország folytatni kívánja integrációját a nemzetközi gazdasági közösségbe. Németország a legnagyobb kereskedelmi partnere Oroszországnak, és nagyon fontos résztvevője a szükséges külföldi beruházásoknak.

Mint korábban megírtuk, a Jukosz külföldi tanácsadói pénteken nyugati országok kormányainál kezdtek lobbizni a vállalat érdekében.

Zuhannak a részvények

Az orosz részvénytőzsde 15 százalékot vesztett értékéből a múlt héten a Jukosz körüli botrány miatt. Pénteken volt a legnagyobb a zuhanás, miután az orosz ügyészség lefoglalta a vállalat vezető részvénypakkját.

Péntek délután a nyomozók feloldották néhány részvény zárolását. Ezek - mely a teljes Jukosz részvénycsomag két, a lefoglalt részvények 4,5 százalékát jelenti - magánszemélyek tulajdonában vannak, akik nem érintettek a Hodorkovszkij ellen felhozott vádakban.

Putyin a legnépszerűbb

A legutóbbi felmérések szerint a Jukosz-ügy ellenére az oroszok 73 százalékánál továbbra is Vlagyimir Putyin elnök a legnépszerűbb politikus.

Az 1600 személy körében végzett felmérés szerint Mihail Kaszjanov kormányfő, aki aggodalmának adott hangot a vezető orosz olajcégnél történtek miatt, csupán 39 százalékos támogatottságot élvez - írta szombati jelentésében egy közvélemény-kutató központ adataira hivatkozva az AFP hírügynökség.

A december 7-i parlamenti választások előtt továbbra is a Kremlhez szoros szálakkal kapcsolódó Egységes Oroszország, valamint a Zjuganov vezette ellenzéki kommunista párt a legnépszerűbb, 30, illetve 23 százalékos támogatottsággal.