Árpád
-2 °C
3 °C

Közép-Európa: további reformok kellenek

2008.09.15. 13:45
Közép-Európa csak akkor fogja tudni fenntartani kiemelkedő, öt százalékos növekedési ütemét, amely messze lekörözi Nyugat-Európa gazdasági teljesítményét, ha véghezviszi a szabadpiaci reformokat - figyelmeztet a Central Europe Top 500, a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó óriáscég által a térség ötszáz legnagyobb vállalatáról készített rangsor és jelentés 2007-es kiadása.

A Deloitte jelentése szerint a közép-európai országok kormányainak reformokat, és mindenekelőtt további privatizációt kell végrehajtaniuk. Csak így lehet képes felzárkózni a térség a nyugat-európai államokhoz, mielőtt az 1989-es rendszerváltás után születettek generációja nyugdíjba megy.

Közép-Európa a jövőben csak akkor tud a közvetlen külföldi tőkebefektetés célpontja maradni, ha az oktatási rendszerek reformja végbemegy, és így a dolgozók új képességeket tudnak a cégek szolgálatába állítani. A javaslat azért időszerű, mert a növekvő munkaerő- és egyéb költségek miatt Közép-Európa már nem tud csak azzal imponálni a külföldi befektetőknek, hogy itt alacsonyak a költségek.

A Deloitte Central Europe Top 500 lista a térség ötszáz legnagyobb vállalatát rangsorolja árbevétel, nyereség, alkalmazotti létszám és piaci kapitalizáció szerint. A rangsort a tavalyi évhez hasonlóan három energetikai cég vezeti, a lengyel PKN Orlen a Molt és a cseh CEZ-t előzi meg.

Seres Béla, a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás üzletágának vezető partnere elmondta, hogy az előző évvel összevetve 2007-ben sokkal jobban teljesítettek a régió nagy cégei, de kérdéses, hogy ez a tendencia tartósnak bizonyul-e majd. A bizonytalanság oka, hogy a világgazdaság idei lassulása alól a régiós nagyvállalatok nem vonhatják ki magukat teljesen, igaz, mindennek hatásai ma még nem jelezhetők előre pontosan. A jelenlegi jó eredményeket az is befolyásolta, hogy számos energetikai vállalat is bekerült a listába, amelyek növekedését egyértelműen a szektorban tapasztalható árrobbanás húzta magával.

Kovács Domonkos, a Deloitte Vállalatértékelés és Pénzügyi modellezés üzletágának igazgatója szerint tisztán látszik, hogy a kiemelt stratégiai fontosságú cégeket szívesebben tartják meg állami kézben, ami nemcsak az energetika, hanem az infrastruktúra és a közlekedés területére is igaz. Mindez annak ellenére van így, hogy az állami vállalatok általában gyengébben teljesítenek, mint a magánvállalatok. Az idei listába összesen 120 állami tulajdonú cég került be, amelyek a felsorolásban szereplő társaságok összesített árbevételének a 20 százalékát adják.

Kovács Domonkos hozzátette, hogy a gazdasági hozzáadott érték mutatóját (Economic Value Added - EVA) vizsgálva kiderül, hogy a regionális vállalatok túlnyomó többsége nem tudta kitermelni a tőkéjének költségét, vagyis nem hozott akkora hasznot, mint más, azonos kockázatú befektetések. Számos olyan nagy társaság van a világ tőzsdéin, amely ebből a szempontból jobban teljesít. Bár a globális gazdasági visszaesés várhatóan a régióban is érezteti majd a hatását, hosszú távon Közép-Kelet Európa kilátásai továbbra is jók a Delloite szakértője szerint.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?