Olivér
4 °C
8 °C

Három amerikaié a közgazdasági Nobel

2007.10.15. 13:50
Az idén három amerikai közgazdász kapta megosztva a közgazdasági Noel-díjat: Leonid Hurwicz, Eric Maskin és Roger Myerson.

A közgazdasági Nobel-díj idei nyertesei megosztva Leonid Hurwicz, Eric Maskin és Roger Myerson amerikai közgazdászok, közölték Stockholmban.

A díj azt a munkájukat ismeri el, amellyel az indoklás szerint "lefektették a mechanizmustervezés elméletének alapjait".

A három kutató azt vizsgálta, miként lehet optimális mechanizmust találni bizonyos célok, például a társadalmi jólét vagy a magánprofit elérésére.

Leonid Hurwicz a Minnesota Egyetem, Eric S. Maskin az Institute for Advanced Study, Roger B. Myerson a Chicago Egyetem professzora. Az Oroszországban született, 90 éves Hurwicz a valaha élt legidősebb Nobel-díjnyertes.

A Hurwicz által megalapozott, majd Maskin és Myerson által továbbfejlesztett elmélet alapján közgaszdászok, kormányok és üzletemberek "megkülönböztethetik azokat a körülményeket, amelyek között a piacok jól működnek, azoktól a körülményektől, amelyek között nem működnek jól. Az elmélet nagyban növelte ilyen helyzetekben az optimális erőforrás-elhelyezés (allokáció) mechanizmusának megértését, segít hatékony kereskedelmi mechanizmusok, szabályozási módszerek vagy szavazási eljárások meghatározásában. Manapság a mechanizmustervezési elmélet központi szerepet játszik a gazdaság és a politikatudomány számos területén", olvasható a Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklásában.

Tavaly is amerikai közgazdász, Edmund S. Phelps kapta a közgazdasági Nobel-díjat a gazdaságpolitika hosszú és rövid távú hatásai közötti kapcsolat meglévő ismereteinek elmélyítéséért.

A közgazdasági Nobel-díj az egyetlen, amelyet nem Alfred Nobel végakarata alapján hoztak létre. Először 1969-ben ítélték oda, az eddigi díjazottak túlnyomó többsége amerikai volt. A Nobel-díj összege minden kategóriában az idén is 10 millió svéd korona (273,8 millió forint), 2001-ben emelték 9 millióról, azóta nem változott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?