2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Három amerikaié a közgazdasági Nobel

2007.10.15. 13:50
Az idén három amerikai közgazdász kapta megosztva a közgazdasági Noel-díjat: Leonid Hurwicz, Eric Maskin és Roger Myerson.

A közgazdasági Nobel-díj idei nyertesei megosztva Leonid Hurwicz, Eric Maskin és Roger Myerson amerikai közgazdászok, közölték Stockholmban.

A díj azt a munkájukat ismeri el, amellyel az indoklás szerint "lefektették a mechanizmustervezés elméletének alapjait".

A három kutató azt vizsgálta, miként lehet optimális mechanizmust találni bizonyos célok, például a társadalmi jólét vagy a magánprofit elérésére.

Leonid Hurwicz a Minnesota Egyetem, Eric S. Maskin az Institute for Advanced Study, Roger B. Myerson a Chicago Egyetem professzora. Az Oroszországban született, 90 éves Hurwicz a valaha élt legidősebb Nobel-díjnyertes.

A Hurwicz által megalapozott, majd Maskin és Myerson által továbbfejlesztett elmélet alapján közgaszdászok, kormányok és üzletemberek "megkülönböztethetik azokat a körülményeket, amelyek között a piacok jól működnek, azoktól a körülményektől, amelyek között nem működnek jól. Az elmélet nagyban növelte ilyen helyzetekben az optimális erőforrás-elhelyezés (allokáció) mechanizmusának megértését, segít hatékony kereskedelmi mechanizmusok, szabályozási módszerek vagy szavazási eljárások meghatározásában. Manapság a mechanizmustervezési elmélet központi szerepet játszik a gazdaság és a politikatudomány számos területén", olvasható a Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklásában.

Tavaly is amerikai közgazdász, Edmund S. Phelps kapta a közgazdasági Nobel-díjat a gazdaságpolitika hosszú és rövid távú hatásai közötti kapcsolat meglévő ismereteinek elmélyítéséért.

A közgazdasági Nobel-díj az egyetlen, amelyet nem Alfred Nobel végakarata alapján hoztak létre. Először 1969-ben ítélték oda, az eddigi díjazottak túlnyomó többsége amerikai volt. A Nobel-díj összege minden kategóriában az idén is 10 millió svéd korona (273,8 millió forint), 2001-ben emelték 9 millióról, azóta nem változott.