Mihály
12 °C
21 °C

Börtönben marad Lebegyev

2003.07.23. 16:52
Ideiglenesen, óvadék ellenében sem kerülhet szabadlábra Platon Lebegyev. A multimilliárdos orosz üzletembert, a Jukosz olajvállalat egyik főrészvényesét egy privatizációs ügylet vizsgálatának ürügyén tartják fogva. A történet hátterében azonban vélhetően Putyin elnöknek a Jukosz-vezér Hodorkovszkij elleni bosszúhadjárata áll.
A moszkvai bíróság szerdán elutasította, hogy Platon Lebegyevet, az orosz Jukosz olajvállalat második legnagyobb részvényesét óvadék ellenében szabadlábra helyezzék - jelentette az AFP. Lebegyevet egy 1994-ben botrányos körülmények között privatizált műtrágyagyár ügye miatt tartóztatták le.

Börtönben gyógyul az üzletember

A Jukosz ellen nemrégen sorozatban kezdtek államügyészi vizsgálatokat, többek között adócsalás és öt rendbeli gyilkosságra való felbujtás miatt. Mindez valószínűleg kapcsolatban van a közelgő parlamenti és államelnöki választásokkal. A negyvenhárom éves milliárdos Lebegyevnek, az egyik leggazdagabb orosznak, a fokozottan őrzött lefortovói börtönben van lehetősége gyógyulni, mert három héttel ezelőtt egy kórházból szállították be a fegyintézetbe.

Egyszer már megegyeztek

A Menatep csoporthoz tartozó Jukosz szóvivője szerint az óvadék elutasítása önkényes és jogszerűtlen döntés volt és világos, hogy a bíróságot politikai eszközként használták fel. Az ügyvédeket a Legfelsőbb Bíróságon megfellebbezik a keddi moszkvai ítéletet. A Menatepnél arra is emlékeztettek, hogy a letartóztatás ürügyéül szolgáló privatizációs ügylet esetében tavaly már született egy bíróságon kívül megegyezés, ami szerint kártérítést fizettek az állami vagyonbizottságnak.

Putyin megharagudott

Úgy tűnik, hogy az egész Jukosz ellen folytatott Kreml-kampánnyal a társaság igazgatóját, Mihail Hodorkovszkijt, Oroszország leggazdagabb emberét próbálják ellehetleníteni. Hodorkovszkij azzal vívta ki Putyin elnök haragját, hogy a december hetediki parlamenti és 2004-es elnökválasztásokon a liberálisok győzelmét szeretné, és ehhez anyagi támogatással is tevékenyen hozzájárul.

Putyin elnökre az ügy miatt egyre nagyobb politikai nyomás nehezedik. Emellett több üzletember is azzal vádolta, hogy miatta romlik Oroszország megítélése a külföldi befektetők szemében.