Valér
4 °C
8 °C

Újabb légitársaságok az EU feketelistáján

2006.10.12. 16:32
Módosította az Európai Bizottság az Európai Unióban betiltott légitársaságok 2006 márciusában létrehozott és júniusban már változtatott listáját.

Újdonságként szerepel az EU-ban betiltott légitársaságok listáján a kenyai DAS Air Cargo, illetve az ugandai Dairo Air Services teljes körű tilalma, miután a két ikertársaságnál az elmúlt hónapok folyamán észlelt súlyos repülésbiztonsági hiányosságok miatt. A Kirgiz Köztársaságban működési engedéllyel rendelkező mind a 27 légitársaság teljes körű tilalom alá került, mivel a nemzeti felügyeleti hatóság képtelen biztosítani hatékony ellenőrzésüket. Kihúztak a listáról 19 kongói illetőségű vállalkozást, 21 libériai, 18 Sierra Leone-i, és 10 szváziföldi légitársaságot. Felvették viszont a Kongói Demokratikus Köztársaságban az elmúlt időkben létrehozott 8 társaságot.

Nyugtázták a thaiföldi működési engedéllyel rendelkező Phuket Air által márciusi teljes körű tilalom alá vonása óta elért haladást, ám a bizottság úgy vélte, hogy - csakúgy, mint a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság Air Koryo elnevezésű járata esetében - még korai lenne törölni a légifuvarozót a listáról.

A lista azonnali módosításain túl a bizottság és a tagállamok légiközlekedés-biztonsági szakértői megvizsgálták az oroszországi működési engedéllyel repülő Pulkovo Aviaton, a pakisztáni Pakistan International Airways, a ghánai Johnsons Air és a ciprusi működési engedéllyel rendelkező Ajet (a korábbi Helios Airways) repülésbiztonsági helyzetét. A bizottság úgy vélte, hogy az alkalmazandó repülésbiztonsági kritériumok alapján nincs szükség azonnali tilalom elrendelésére, de éber figyelemmel fogja követni az említett vállalkozások és az esetükben érintett ellenőrző hatóságok által bejelentett korrekciós intézkedések gyakorlati megvalósítását.