Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lottón nyert alkalmazottak

2008.04.03. 07:20
Egyre nagyobb a túljelentkezés az USA-beli cégek között a munkavállalói vízumokra. Idén 200 ezer ilyet szeretnének megszerezni, ám a keret csak 65 ezres, holott hiányszakmákra keresnek munkatársakat.

Több mint háromszor annyi munkavállalói vízumkérelmet nyújthattak be az egyesült államokbeli vállalatok a szövetségi bevándorlási hivatalnak, mint amennyit az érvényben lévő kvóta alapján a hatóság szétoszthat - értesült a Reuters. Hivatalos adat híján csak becsülni lehet, hogy körülbelül 200 ezer úgynevezett H-1B tartózkodási engedélyt szeretnének megszerezni a cégek, miközben maximum 65 ezer adható ki.

Tavaly is nagy volt a túljelentkezés, bár akkor még csak 120 ezer kérelem érkezett. A H-1B vízumot magasan képzett szakemberek kaphatják. Ennek birtokában három éven át dolgozhatnak az Egyesült Államokban, amit további hárommal meghosszabbíthatnak.

A gépipari és a technológiai cégek az elmúlt években csapdába kerültek, hiszen miközben az USA-ban nem képeznek elegendő szakembert a szükségletek kielégítésére, korlátozzák a megfelelő tudású vendégmunkások alkalmazását. 2000-ben még 195 ezer volt a H-1B vízumok éves kvótája, amit a dotcom-lufi kipukkadása után szállítottak le a jelenlegi szintre, és a hazai munkaerő foglalkoztatásáért küzdő civil szervezetek ellenállása miatt az érintett cégek lobbizása ellenére sem emelik meg.

Így viszont szó szerint lutri, hogy melyik vállalat hány külföldit tud felvenni, ugyanis a hivatal a beérkező igények közül a lottósorsoláshoz hasonló rendszerben választja ki, hogy kiknek adja ki a vízumot. A Microsoft, a világ legjelentősebb szoftverfejlesztője tavaly például 1200 kérelmet adott be, közülük 900 teljesült. Az idén 1600-zal próbálkoznak, ám várhatóan csak 640 H-1B vízumot tudnak megszerezni.