Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Rekordbevétellel maradt el a várt eredménytől a Microsoft

2006.01.27. 11:20
A világ legnagyobb számítógépprogram-gyártója, az amerikai Microsoft pénteken 11,837 milliárd dolláros forgalmat jelentett az üzleti éve decemberrel zárult második negyedéről. Ez 9 százalékkal több az egy évvel korábbi 10,818 milliárdnál, és a legnagyobb negyedéves bevétel a cég történetében, mindazonáltal elmaradt mind a cég saját, mind az elemzők előrejelzéseitől, az új játékkonzol vártnál lassúbb piaci indulása miatt. Ezt a cégnél nem kereslethiánnyal, hanem éppen fordítva, a kereslettől kezdetben elmaradt gyártókapacitással indokolták.

Az adózott eredmény 5 százalékkal 3,653 milliárd dollárra, részvényenként 0,34 dollárra emelkedett 3,463 milliárdhoz, részvényenként 0,32 dollárhoz képest, az üzemi eredmény 2 százalékkal 4,657 milliárd dollárra csökkent 4,749 milliárdhoz képest, ezt a termékfejlesztés és az új termékek piaci bevezetésének költségével indokolták. A teljes üzemi költség 7,18 milliárd dollárra emelkedett 6,069 milliárdhoz képest.

A decemberrel zárult negyedévre októberben 4,6-4,7 milliárd dolláros üzemi eredményt - egyszeri tételekkel együtt - és 11,9-12,0 milliárd dolláros bevételt jósoltak a cégnél.

Az új videojátékot forgalmazó "otthoni szórakoztatás" részleg bevétele 13 százalékkal 1,56 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 1,37 milliárdhoz képest, azonban a bevezetés költségei miatt 293 millió dolláros üzemi vesztesége volt a részlegnek, az egy évvel korábbi, 55 millió dolláros többlet helyett - és még csak ezután jelenik meg a piacon a Sony új játékkonzolja, amitől élesedik a verseny.

Általános javulás

Az MSN levélkezelő-, üzenő- és keresőrendszer bevétele 593 millió dollárra csökkent 606 millióhoz képest, az üzemi eredménye 58 millió dollárra fogyatkozott 130 millióhoz képest, az internet-hozzáférési üzletág leépítése miatt, miközben az új lehetőségek, például az internetes keresés, nem hozzák a várt eredményeket.

Az általános javulást így főleg a vállalati megrendelők nagyobb keresletével magyarázták - azon belül is a szerverprogramok iránt nőtt legjobban a kereslet -, amit a számítógéppiac föllendülése alapoz meg a cég szerint. A múlt héten az Intel lapkagyártó időközi beszámolója még nem utalt föllendülésre a számítógéppiacon.

A mostani negyedévben, a perek és megegyezések miatt várható költségekkel együtt, részvényenként 0,32-0,33 dolláros adózott eredményt, 4,5-4,6 milliárd dolláros üzemi eredményt és 10,9-11,2 milliárd dolláros forgalmat várnak. A júniussal záruló egész üzleti évre a terv most részvényenként 1,28-1,31 dolláros adózott eredmény, 17,9-18,3 milliárd dolláros üzemi eredmény és 44-44,5 milliárd dolláros forgalom.

Korábban, októberben, az egész üzleti évre egyszeri tételek után 17,9-18,4 milliárd dolláros üzemi eredményt és 43,7-44,5 milliárd dolláros bevételt jósoltak a Microsoftnál.

Problémamonopólium

A Microsoftra továbbra is sok a panasz a piacvezető szereppel való kereskedelmi visszaélés miatt.

Decemberben a dél-koreai versenyfelügyelet bírságolta meg 32 millió dollárra a Microsoftot, és kötelezte, hogy a Windows XP kezelőrendszerből vegye ki a levélküldő szolgáltatást, mert ez a fajta árukapacsolás, a Windows XP túlnyomó piaci helyzete miatt, rontja más üzenőprogramok esélyét a vevőhöz jutásban.

Korábban a Microsoft októberben fizetett 761 millió dollárt, peren kívüli megegyezésben, miután régi ellenfele, az amerikai RealNetworks programszerkesztő beperelte a monopóliumellenes jogszabályokra hivatkozva. A két évvel ezelőtt beadott keresetben a RealNetworks azzal vádolta a Microsoftot, hogy piaci hegemóniáját kihasználva, kezelőrendszerével együtt a MediaPlayer lejátszó telepítésére kényszeríti a számítógépgyártókat.

Novemberben hasonló ügyben, és ugyancsak peren kívüli megállapodás keretében, a Microsoft 30 millió dollárt fizetett a dél-koreai Daum Communications Corp. internetes tartalomszolgáltatónak is.

Az eddigi egyik legemlékezetesebb ügyben, 2004. márciusban, az Európai Bizottság 497 millió eurós bírságot rótt ki a Microsoftra, egyszersmind szintén arra kötelezte a céget, hogy vegye ki a Windowsból a MediaPlayert, és közölje azokat a kódokat, amelyek szükségesek a Windows és a versenyző kezelőrendszerek közötti párbeszédhez.

A tavaly júniussal zárult, előző üzleti évében a Microsoftot összesen 2,08 milliárd dollár terhelte a versenytársak, a felhasználók és az állami felügyeletek panaszainak jogi rendezése miatt, az egy évvel korábbi 2,53 milliárd dollár helyett.

Az üzleti éve szeptemberrel zárult első negyedében a Microsoft Corp. adózott eredménye 3,141 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 2,528 milliárdhoz képest. Az üzemi eredménye egyszeri tételekkel együtt, köztük a RealNetworks megállapodás miatt a negyedévre elszámolt, 361 millió dolláros egyszeri teher után, 16 százalékkal 4,046 milliárd dollárra emelkedett 3,494 milliárdhoz képest. Az egy évvel korábbi negyedéves üzemi eredményt 536 millió dollárnyi, peren kívüli megállapodásokból származó kötelezettség terhelte. A forgalma 6 százalékkal 9,741 milliárd dollárra gyarapodott 9,189 milliárdhoz képest.

A júniussal zárult, előző üzleti évben, amelyet a cég rekord évnek minősített, a Microsoft adózott eredménye 12,254 milliárd dollárra nőtt az előző évi 8,168 milliárdról. Az egy részvényre jutó 1,12 dolláros adózott eredmény 13 centes, perek okozta költségek és 9 centes adókedvezmény után értendő, a munkahelyteremtést ösztönző amerikai jogszabályok alapján. Az előző évi, részvényenként 75 centes adózott eredmény 17 cent peres kiadás és 2 cent adókedvezmény után alakult ki.

Az üzemi eredménye 61 százalékkal 14,561 milliárd euróra emelkedett 9,034 milliárdról, a forgalma 8 százalékkal 39,788 milliárd dollárra bővült 36,835 milliárdról.