Schröder megszorító intézkedésekre készül

2003.03.14. 13:13
Gerhard Schröder német kancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke pénteken a berlini képviselőházban kiállt a szociális állam átalakítása mellett, és megszorításokra készítette fel a lakosságot. A kormány a munkanélküli segélyt a szociális segély szintjére akarja süllyeszteni, csökkenteni kívánja a munkabérek járulékait, de a fogkezelés költségeinek fedezése marad hivatalos egészségbiztosítási pénztáraknál.
A kancellár elvetette, hogy, úgymond, halálos tőrdöfés érje a német jóléti államot. A rendszer alapjait meg kell őrizni, de elkerülhetetlenek a reformok bizonyos területeken, amelyek a lényeget tekintve ötven éve változatlanul működnek a szövetségi köztársaságban - mondta. "Csökkenteni fogjuk az állam hozzájárulásait, többet fogunk elvárni az egyéntől" - közölte a kancellár másfél órás kormánynyilatkozatában.

A stabilitási paktum "nem statikus"

"Országunknak ismét a bizakodás központjává kell válnia Európában - szögezte le Schröder, és közös erőfeszítésre szólította fel a németeket. A kancellár ismét utalt arra, hogy az euróövezeti tagság feltételeit, például az államháztartási hiány GDP arányosan 3 százalékos határát nem szabad "statikusan" értelmezni. Szerinte a stabilitási paktum hagy teret előre nem látható események következményeinek ellensúlyozására.

A szakszervezetek újuljanak meg

Megfigyelők szerint középutas beszédében Schröder rugalmasságra és megújulásra intette a radikális változtatásoktól visszarettenő, a kancellárt ebbéli törekvésében inkább visszafogó szakszervezeteket, ugyanakkor meg is védte őket az ellenzék támadásaival szemben. "A szakszervezeteknek is nagy szerep jutott a német jóléti állam kialakulásában" - emlékeztetett.

15 milliárdnyi kedvezményes hitel

A kancellár bejelentette, hogy 15 milliárd euró áll majd rendelkezésre kommunális beruházásokra, valamint lakásépítési és -felújítási programokra, kedvező kamatozású hitelek formájában. A munkanélküli segélyt a szociális segély szintjére akarják süllyeszteni, a munkanélküli segélyek igénybevételét az 55 évnél fiatalabbak esetében 12 hónapra, az ennél idősebbek esetében 18 hónapra akarják korlátozni. Jelenleg az idősebb korosztály akár 32 hónapig is igénybe veheti a munkanélküli segélyt.

Csökkentett járulékok

A kancellár-pártelnök azt is bejelentette, hogy módosítani fogják a felmondás-védelem merev rendszerét a kisebb üzemekben, csökkenteni kívánják a munkabérek járulékait, és az egészségbiztosításban több terhet kívánnak áthárítani az egyénre. Schröder azonban ellenezte, hogy a fogpótlás és a fogkezelés költségeinek fedezését elvegyék a hivatalos egészségbiztosítási pénztáraktól. "Nem akarom, hogy ismét a fogakról lehessen megállapítani a szociális helyzetet" - mondta.

Schröder kiállt ugyan amellett, hogy a bérmegállapodások ágazati szinten maradjanak, de rugalmasságot szorgalmazott munkahelyi szinten. A vállalati kudarcokért nem a kormány vagy a szakszervezet, hanem a cégvezetés a felelős. "Azoknak a vezetőknek hibáiról van szó, akik ráadásul még milliós végkielégítéseket is kapnak" - mondta. Schröder beszédében arra buzdított, hogy mindenki tanúsítson bátorságot, amikor változtatásokra és békére törekszik.

A háború elkerülhető

Csak röviden érintette az iraki kérdést, és meggyőződését hangoztatta, az Irak elleni háború még mindig elkerülhető. A kancellár hangsúlyozta: az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétóval rendelkező Franciaországgal, Oroszországgal és Kínával, a BT tagjainak többségével együtt a német kormány minden korábbinál inkább meg van győződve arról, hogy Irakot le lehet fegyverezni békés eszközökkel.

Az ellenzék szerint nem volt nagy dobás

A kereszténypárti ellenzék vezére, Angela Merkel, a kereszténydemokrata unió (CDU) elnöke csalódást keltőnek minősítette Schröder beszédét. "Nem volt nagy dobás" - mondta Merkel keresetlenül. Szerinte a kancellár nagyrészt megmaradt az utalások szintjén. Merkel kétségbe vonta, hogy Schröder tudatában van-e a németországi válság nagyságrendjének. Merkel bejelentette: a CDU és a CSU a felsőházi (Bundesrat) többségét kihasználva nem engedi meg, hogy a helytelen elképzelések érvényre jussanak.

Az ellenzéki többségű felsőház éppen pénteken leszavazta a kormány javaslatát számos adó emelésére, illetve kedvezmény megvonására. Az intézkedésektől a kormány 3,5 milliárd eurós javulást várt a központi és a tartományi költségvetések számára az idén, és még többet a következő évekre. Németország államháztartási hiánya tavaly a GDP 3,75 százaléka volt.

Félszázalékos növekedés

A kieli IfW gazdaságkutató intézet vezetője, Horst Siebert azt mondta, hogy a kancellár tervezte munkaügyi és jóléti reformok nem elegendők a gazdasági növekedés afféle ösztönzésére, hogy az ütem elérje a kormány idei hivatalos célszámát, az 1 százalékot. A hat mértékadó német gazdaságkutató intézet most 0,4-0,9 százalék közötti növekedést vár idénre, vagyis mindnyájan kétségbe vonják a még érvényben lévő legújabb, 1 százalékos kormányzati előrejelzést. Tavaly ősszel a német kormány még 1,5 százalékot jósolt idénre.

Németország gazdasága előzetes adatok szerint 0,2 százalékkal nőtt 2002-ben. Az 1993-as recesszió óta ez volt legalacsonyobb növekedési ütem, akkor 1,1 százalékkal esett vissza a német GDP. A legnagyobb euróövezeti gazdaság 2001-ben 0,6 százalékkal, 2000-ben még 3,0 százalékkal bővült.  • Tippek
  • Bankszámla