Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Hetedik napja zuhan az amerikai tőzsde

2008.10.09. 22:46
Történetének harmadik legnagyobb zuhanásával zárta a napot a Dow Jones, ma 7,3 százalékot csökkent, pedig reggel még pluszban indított. 2003 májusában volt utoljára ilyen alacsonyan.

Hetedik napja csökkentek a New York-i indexek, ma is mélypont körül zártak. A Dow Jones még 150 pontos nyereséggel indított, de nyitás után nem sokkal kezdett el csökkenni az index, zárás előtt pedig hatalmas zuhanással egészen mínusz 7,3 százalékig esett. Utoljára öt éve járt ilyen alacsonyan napközben, 2003 májusában.

Reggel még úgy tűnt, ma korrigálnak a New York-i indexek, a Dow Jones és a Nasdaq is pluszban nyitott. A befektetőknek jó hír volt az IBM negyedéves jelentése, ahol 20 százalékos profitot jelentettek be. Az IBM és az Intel árfolyama jelentősen felfelé mozgott, de banki papírok részvényei is felfelé indultak.

Ez nyitás után egy órával megváltozott, az amerikai tőzsde is esni kezdett, nagyon rövid idő alatt mínuszban voltak az indexek a nyitóértékhez képest. A General Motors volt az egyik legnagyobb vesztese a kereskedés első óráinak, részvényeinek értéke 16,1 százalékot esett.

A shortolási tilalom feloldása is megmozgatta a részvényeket. A Morgan Stanley részvényei például pont a shortolási tilalom feloldása miatt zuhantak 25 százalékot ma. A vállalat ebben az évben 76 százalékot vesztett értékéből. Felerősödtek az aggodalmak, hogy a cég nem tudja majd túlélni a hitelválságot.

A mozgás a Wall Streeten egész nap nagyon hektikus volt, újabb fél óra elteltével már enyhén felfelé indultak az indexek, és megint pluszban tartózkodnak. Egészen kora délutánig alig mozdultak el az indexek az előző napi záróérték körül. A Nasdaq végig jobban teljesített a Dow Jonesnál.

A nagy esés az utolsó fél órában következett be. A technológiai papírokkal telített Nasdaq 5,5 százalékos, 95,21 pontos csökkenéssel 1645,12 ponton zárta a napot. A Dow Jones 675 pontot, vagyis 7,3 százalékot esett. Az S&P pedig 7,62 százalékos mínuszban zárta a kereskedést.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek