Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Óvatosan az euróval!

2006.07.24. 08:55
Az új EU-tagországok jobban teszik, ha egyelőre kívülről szemlélik az euróövezet gazdaságaiban tapasztalható regionális egyensúlyi zavarokat, tanácsolja az Allianz és a Dresdner Bank legfrissebb elemzése, amelyet a Világgazdaság ismertet.
A német szakértők szerint az euróövezet jelenlegi tagországai között kialakult aszimmetrikus gazdasági viszonyok példa nélkül állnak a valutauniók újabb kori történetében. Ha a súlyos szerkezeti problémákkal küzdő kelet-közép-európai országok feladják önálló monetáris politikájukat, akkor külső sokkhatások vagy akár gazdaságpolitikai hibák is válságba taszíthatják a gazdaságot. Az itteni lakosság pedig meglehetősen rosszul viselné el az ezzel járó jövedelemcsökkenést, tekintve, hogy a nyugat-európainál sokkal alacsonyabb abszolút értékekről van szó - teszi hozzá a jelentés.

A térség államai közül Magyar-, Lengyel- és Csehország, valamint Románia kilátásait vizsgálják behatóbban a német szakértők. Hazánk esetében arra figyelmeztetnek, hogy a tervezett megszorítások és a nemrég végrehajtott kamatelemés miatt a második fél évben csökkenhet a lakossági fogyasztás, és ezzel a növekedés dinamikája. A tanulmány szerint az idei évre várt 4,3-ról jövőre mindössze 3,5 százalékra lassulhat Magyarországon a GDP-bővülés üteme.

Leginkább persze a büdzsé helyzete ad okot aggodalomra: az Allianz és a Dresdner Bank arra számít, hogy rövid távon a megszorítások dacára sem lehet jelentős mértékű konszolidációt megvalósítani, így az euró átvételének időpontja jócskán kitolódik. A költségvetés hiánya az idei 9,5-ről jövőre csak a GDP 8 százalékára mérséklődhet.

A másik három térségbeli országban ezzel szemben továbbra is erőteljes, öt százalék körüli GDP-növekedést jósol a jelentés, az exportdinamikának és a belső keresletnek köszönhetően. Csehországban a politikai bizonytalanság várhatóan nem lesz hatással a gazdaság teljesítményére; az országot a külföldi befektetők továbbra is biztos pontnak tekintik a térségen belül, amit jelez, hogy a korona a többi térségbeli valutával szemben nem mutatja a gyengülés jeleit.

Romániában a csak lassan csökkenő inflációt és a folyó fizetési mérleg magas, a GDP 10 százaléka körüli hiányát említik a problémák között. A folyó mérleg hiányát azonban egyelőre - csakúgy, mint Magyarországon - nagyrészt fedezi az FDI-beáramlás. A román költségvetés helyzete pedig kifejezetten jónak mondható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!