Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óvatosan az euróval!

2006.07.24. 08:55
Az új EU-tagországok jobban teszik, ha egyelőre kívülről szemlélik az euróövezet gazdaságaiban tapasztalható regionális egyensúlyi zavarokat, tanácsolja az Allianz és a Dresdner Bank legfrissebb elemzése, amelyet a Világgazdaság ismertet.
A német szakértők szerint az euróövezet jelenlegi tagországai között kialakult aszimmetrikus gazdasági viszonyok példa nélkül állnak a valutauniók újabb kori történetében. Ha a súlyos szerkezeti problémákkal küzdő kelet-közép-európai országok feladják önálló monetáris politikájukat, akkor külső sokkhatások vagy akár gazdaságpolitikai hibák is válságba taszíthatják a gazdaságot. Az itteni lakosság pedig meglehetősen rosszul viselné el az ezzel járó jövedelemcsökkenést, tekintve, hogy a nyugat-európainál sokkal alacsonyabb abszolút értékekről van szó - teszi hozzá a jelentés.

A térség államai közül Magyar-, Lengyel- és Csehország, valamint Románia kilátásait vizsgálják behatóbban a német szakértők. Hazánk esetében arra figyelmeztetnek, hogy a tervezett megszorítások és a nemrég végrehajtott kamatelemés miatt a második fél évben csökkenhet a lakossági fogyasztás, és ezzel a növekedés dinamikája. A tanulmány szerint az idei évre várt 4,3-ról jövőre mindössze 3,5 százalékra lassulhat Magyarországon a GDP-bővülés üteme.

Leginkább persze a büdzsé helyzete ad okot aggodalomra: az Allianz és a Dresdner Bank arra számít, hogy rövid távon a megszorítások dacára sem lehet jelentős mértékű konszolidációt megvalósítani, így az euró átvételének időpontja jócskán kitolódik. A költségvetés hiánya az idei 9,5-ről jövőre csak a GDP 8 százalékára mérséklődhet.

A másik három térségbeli országban ezzel szemben továbbra is erőteljes, öt százalék körüli GDP-növekedést jósol a jelentés, az exportdinamikának és a belső keresletnek köszönhetően. Csehországban a politikai bizonytalanság várhatóan nem lesz hatással a gazdaság teljesítményére; az országot a külföldi befektetők továbbra is biztos pontnak tekintik a térségen belül, amit jelez, hogy a korona a többi térségbeli valutával szemben nem mutatja a gyengülés jeleit.

Romániában a csak lassan csökkenő inflációt és a folyó fizetési mérleg magas, a GDP 10 százaléka körüli hiányát említik a problémák között. A folyó mérleg hiányát azonban egyelőre - csakúgy, mint Magyarországon - nagyrészt fedezi az FDI-beáramlás. A román költségvetés helyzete pedig kifejezetten jónak mondható.