Géza
-11 °C
-4 °C

A Philips is Kínába telepíti termelése egy részét

2003.01.14. 11:50
Szombathelyről Kínába telepíti monitorgyártását a holland Philips. A lépést a cég közleménye szerint az erős versenyhezet és a lemorzsolódó termékárak tették szükségessé, számításaik szerint a termelés a cég már üzemelő kínai gyárában sokkal nyereségesebben végezhető.
A kivonulással 500 munkahely szűnik meg a városban. A holland cég monitorházait - Moldin nevű leányvállalatán keresztül - gyártó Pannonplastot rendkívül fájdalmasan érinti a lépés, a tőzsdei társaságnak ugyanis egyelőre Hewlett-Packard megrendelések elvesztését sem sikerült kihevernie, közölte a Napi Online.

A cég legjelentősebb megrendelései a két multitól származtak, 2001-ben a HP nyomtatói és a Philips videói és monitorjai hozták a legnagyobb bevételt a 32 milliárd forintos árbevételt elérő cégnek.

Mindenki keletre megy

A holland cég és a HP is a távol-keletre helyezte át gyártását, megrendelések nélkül hagyva ezzel a Pannonplastot. (Igaz, a HP ismételt megjelenéséről kaptak szárnyra pletykák az elmúlt időben). A cég profitja ennek következtében meredeken zuhanni kezdett, a 2001-es 1,7 milliárdos nyereséget követően 2002 harmadik negyedévében már csak 120 milliós nyereségről számolhatott be a társaság.

A Philips fejleszt is

Csizmár Gábor, a Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára az Indexnek elmondta: bár a CRT- (katódsugárcsöves) monitorok gyártását a Philips tényleg áthelyezi, az LCD-monitorok továbbra is Szombathelyen készülnek. A gyárban összesen körülbelül 2300 fő dolgozik, ebből ötszáz foglalkozott a CRT-, százötven az LCD-monitorokkal. A Philips más városokban ugyanakkor fejleszti termelését, a cég Győrben például háromszáz új munkahely létesítéséhez kért támogatást a minisztériumtól. A minisztérium és a vállalat közösen próbálja a mostani változásban érintett ötszáz fő elhelyezését megoldani - tette hozzá Csizmár.