Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Aggódnak a milliárdosok

2008.01.18. 11:03
Több mint megkétszerezõdött a globális private banking szektorban kezelt vagyon 2007-ben, miközben a bankok nyeresége átlagosan 44 százalékkal emelkedett. A private banking így a kiemelkedõ nyereséghányadnak köszönhetõen továbbra is az egyik legvonzóbb üzlet a bankok számára, akik viszont most válaszút elé értek. A leggazdagabb ügyfelek egyre növekvõ aggodalommal hallgatják ugyanis a veszteségleírásokról szóló híreket, és ha egy milliárdos aggódik, akkor a szolgáltatónak komoly lépéseket kell tennie, hogy megtartsa ügyfelét.

Világszerte 7600 milliárd dollárt kezeltek 2007 végén a privát bankok a legtehetõsebb banki ügyfelek számára, ami nem kevesebb mint 128 százalékos növekedést jelent egyetlen év leforgása alatt - derül ki az Euromoney globális private banking felmérésébõl. Összehasonlításképpen ez az összeg Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság együttes éves GDP-jének felel meg.

Kína és Oroszország tarolt

A szektor globális szárnyalásának egyik legnagyobb nyertese Oroszország volt, a privát bankok nyereségének növekedése 2007-ben a világrangsor második helyére repítette az országot. A bõvülésben komoly szerepet játszik, hogy Oroszország népessége nemcsak hatalmas, de a rendkívül egyenlõtlen vagyoneloszlás következtében bõvelkedik a világviszonylatban is nagyon gazdagnak mondható potenciális privát banki ügyfelekben. A legalább százmillió dolláros vagyonnal rendelkezõ magánszemélyek a teljes lakossági megtakarítás több mint 35 százaléka felett rendelkeznek, szemben a régió más országaiban tapasztalható néhány százalékos részaránnyal.

Az élen ugyanakkor nem Oroszország áll, hiába nõtt ugyanis a private banking ágazat nyeresége több mint 88 százalékkal 2007-ben a Euromoney felmérése szerint, ez sem volt elegendõ a profitjukat több mint megkétszerezõ kínai privát bankok lepipálásához. Szembetûnõ egyébként, hogy a kiemelkedõ profitdinamikájú piacok között számos ázsiai országot találhatunk, amelyek között természetes módon a kevésbé fejlett privát banki szférával bíró országok értek el elõkelõbb helyezést. Ennek tudható be, hogy a világ egyik legjelentõsebb private banking központjává fejlõdött Szingapúr a Euromoney rangsorának második felében található.

A Közel-Keleten vannak még lehetõségek

Az említett 7600 milliárd dolláros kezelt vagyon túlnyomó részét továbbra is a fejlett piacokon kezelik, Európa és Észak-Amerika együttes részaránya meghaladja a 75 százalékot, míg a kõolaj árának emelkedésének köszönhetõen soha nem látott mennyiségû tõkét felhalmozó közel-keleti és latin-amerikai országok egyelõre kevesebb mint tíz százalékot tesznek ki a globális piacon. Mindez kiegészülve a szintén alacsony súlyú ázsiai régióval egyértelmûen mutatja, amit már korábban is lehetett tudni: a szegmens növekedése egyértelmûen az említett fejlõdõ térségekrõl származik majd az elõttünk álló években.

A kezelt vagyon növekedése pedig – mint minden vagyonkezelési ágazatban – kulcsfontosságú. A Euromoney felmérése szerint a teljes globális iparágban mintegy 44 százalékkal növekedett a szolgáltatók nyeresége, miközben a profit margin is megmaradt a McKinsey által korábban becsült 35 százalékos szinten, ami a private bankinget az egyik legvonzóbb szolgáltatássá teszi a bankok számára.

Válság

Ezt a kincset viszont a subprime válság komoly veszélybe sodorta, hiszen a legnagyobb privát banki szolgáltatók többsége jelentõs befektetési banki tevékenységet is folytat, a legtehetõsebb ügyfelek pedig aggódva szemlélik, ahogyan a jelzálogtermékeken elszenvedett veszteségek szertefoszlatják a legnagyobb intézmények pénzügyi stabilitását is. A kialakult helyzet nehéz döntés elé állítja a szolgáltatókat, ahol a tét a private banking ügyfelek megtartása.

Azok a bankok - mint például a UBS -, amelyek bevételei között meghatározó részt tesznek ki a privát banki bevételek, de ugyanakkor befektetési banki oldalon érintettekké váltak a krízisben, komoly sérülést szenvedhetnek el a reputációjukat illetõen, az ügyfelek egyre kevésbé bíznak abban, hogy a nehéz idõket valóban át tudják vészelni ezek az intézmények. Ahol viszont kicsi, alig néhány százalékos a privát bank részesedése a bevételekben - mint például a nehéz idõket élõ Citigroupnál -, eleve kétséges lehet a szolgáltató elkötelezettsége a kiemelt ügyfelek kiszolgálását illetõen - írja a Euromoney.

A mostani vérzivataros piaci helyzetben tehát a független privát bankok ügyfelei talán nagyobb biztonságban érezhetik magukat, mint az univerzális szolgáltatásokat nyújtó bankok kiemelt ügyfelei, joggal merülhet fel tehát a nagy bankok privát banki részlegeinek elkülönítése más tevékenységektõl és külön társasággá szervezése is.

Ennek egyik ékes példája lehet a már említett UBS, ahol a bevételek több mint felét teszi ki a private banking, míg a kevésbé stabil befektetési banki ág negyven százalékot. A bank 2007-ben elnyerte az év globális privát banki címét a Euromoney felmérésén - egymás után ötödször -, és több elemzõ is amellett foglalt állást, hogy a teljes részvényesi érték úgy lehetne felszabadítható, ha a bank egyedül a már most is központi tevékenységnek számító private bankingre koncentrálna.  • Eladnék
  • Hírek