Valér
2 °C
8 °C

Készül a légitársaságok feketelistája

2005.12.05. 15:11
A tervek szerint az új szabályok várhatóan 2006 elején lépnek életbe, miután az EU valamennyi tagországa értesíti a bizottságot arról, hogy melyik légitársaság számára tiltaná be a közlekedést országa területén.
Az Európai Unió közlekedési miniszterei hétfőn jóváhagyták azt e tervet, hogy a tagországok állítsanak össze listát azokról az unió területén közlekedő légitársaságokról, amelyeket nem tartanak biztonságosnak. A tervek szerint az új szabályok várhatóan 2006 elején lépnek életbe, miután az EU valamennyi tagországa értesíti a bizottságot arról, hogy melyik légitársaság számára tiltaná be a közlekedést országa területén. Ezt követően az Európai Bizottság összeállítja a fekete listát egységes kritériumok alapján.

Az szabályozás kérdése hangsúlyosabban az idén februárban merült fel, amikor egy Boeing 737-es lezuhant, és a szerencsétlenségben 148-an vesztették életüket. A kérdés azonban igazán augusztusban került előtérbe, miután előbb a görög Helios társaság gépe zuhant le Athén közelében (a tragédiának 121 áldozata volt), majd pár nappal később egy többségében európai utasokat szállító West Caribbean gép Venezuálában (152 halott). A szabályozást illetően abban a kezdetektől egyetértés volt, hogy -- ahogy az USA-ban már hosszabb ideje -- az interneten tegyék közzé a hivatalosan "nem biztonságos" társaságok listáját. Erre azok a légitársaságok kerülnének fel, melyeket valamely ország hatóságai elmarasztaltak valamilyen hiányosság miatt. A szabályozásnak több tagállam is elébe ment, előbb Nagy-Brittania, majd napokkal később Franciaország és Belgium is közzétette a kitiltott társaságok listáját, most azonban a miniszterek döntése alapján egységes szabályozást alakítanak ki, majd az ennek alapján kiszűrt társaságoket egységes honlapon teszik közzé.