Szabolcs
20 °C
35 °C

Magyar a második leggazdagabb román

2007.08.02. 14:42
Megjelenik a londoni részvénytőzsdén a romániai RCS and RDS telekomcsoport, ezzel a cég fő tulajdonosa, Teszári Zoltán a második leggazdagabb ember lehet Romániában. A dollármilliárdos fagylaltáruskánt kezdte.

A romániai RCS and RDS telekomcsoport megjelenése a londoni részvénytőzsdén (LSE) megteremtheti délkeleti szomszédunk második dollármilliárdosát: a 37 éves, nagyváradi Teszári Zoltán a távközlési társaság fő részvényese. Cége piaci értékét 1,5-2 milliárd dollár közé teszik a szakértők, figyelembe véve az idei üzleti terveket és az elkövetkező esztendők fejlődési lehetőségeit. Románia első dollármilliárdosa Ion Tiriac volt teniszsztár, aki a Ceausescu-rezsim leverése után hazatérve bankot, biztosítótársaságokat alapított többek között.

A román cégadatok szerint a londoni listázásra váró RCS and RDS fő részvényese a hollandiai bejegyzésű Cable Communications Systems NV, amely a papírok 94,15 százalékát birtokolja. Teszárinak az RCS and RDS-ben közvetlenül 2 százaléka van, és piaci értesülések szerint ő a Cable Communications System fő tulajdonosa.

A legutóbbi hivatalos bejelentés szerint az RCS and RDS 2006-ban 300 millió dollár értékű bevételt ért el, és a Ziarul Financiar román üzleti napilap szerint a telekompiac szakértői a társaság működési profitját (EBIDTA) több mint 120 millió dollárra teszik.

Teszári Zoltán rendkívül diszkrét nagyváradi üzletember, aki még sohasem jelent meg a sajtóban, hírek és írások készülnek róla, ám fotója például fellelhetetlen a nyomtatott és az elektronikus sajtóban. Az üzleti tevékenységet 1990-ben kezdte fagylaltárusként, majd ostyatölcséreket és fagyikoncentrátumokat gyártott, később beszállt a kábeltévé-üzletágba.

Mára igazi cégbirodalom feje: Románián kívül öt országban kínálja kábeltévé-, illetve telefon- és internet-szolgáltatásait, délkeleti szomszédunknál, Magyarországon és Szlovákiában Digi TV révén, amelynek megjelenése rövid idő alatt sok helyen letörte az árakat. Idén az ING Bank 200 millió dolláros hitelt biztosított Teszári társaságának a terjeszkedésre, amely főleg a mobiltelefónia területén zajlana, hiszen +G-s licence is van. Vállalkozása mintegy kétmillió ügyfelet szolgál ki, ebből 1,2 milliót Romániában.

Teszári Zoltán neve sportolóként is ismert lehet: európai dzsúdóbajnok volt, és mindvégig fenntartotta az sportéletben is jellemző óvatosságát. Bármilyen cégóriás is jelentkezett, mint például a Deutsche Telekom, nem volt hajlandó eladni vállalkozását, és a hírek szerint a londoni tőzsdei megjelenés után is megtartja az irányítást, hiszen társasága GDR-eket (Global Depositary Rights) visz a tőzsdére, amelyek szavazati jogokat nem adnak, csak osztalékot fizetnek. A hírek szerint a tőzsdei kibocsátásban a nagynevű Morgan Stanley és a svájci UBS a tanácsadó.