Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Keletre tartanak a nagy sörgyártók

2002.07.11. 10:57
A Közép-és Kelet-Európában érdekelt söripari vállalatok számára a múlt havi labdarúgó világbajnokság csalódást jelentett, hiszen a térség egyetlen csapata sem jutott tovább a csoportmérkőzéseken; így viszont csak a hosszú, forró nyárban bízhatnak - vélik a Reuters ágazati elemzői.
Csehországban az elmúlt évben például fejenként 156 literes szinten stagnált az 1997-ben még 162 literes évi fogyasztás; Magyarországon ugyanakkor 2,6 százalékkal, fejenként alig több mint 70 literes szintre való csökkenést regisztráltrak.

Vodka helyett sör

Egishigede!
Az egy évtizede még inkább vodkázgató lengyelek sörfogyasztása viszont jelentősen megugrott; a 38 milliós ország tavalyi 24 millió hektoliteres fogyasztása közel kétszerese a 90-es évek elején mért szintnek.

A 23 milliós Romániában a sörgyártók remek üzleti lehetőséget látnak: a fogyasztás az előrejelzések szerint a 2000. évi 12,4 millió hektoliterről 2004-re 13,2 millió, 2008-ra pedig már 14,5 millió hektoliterre nőhet.

Kína vedel

A többek között a Stella Artois márkájáról ismert belga Interbrew keleti terjeszkedési politikájába ma már Kína is belefér: a legújabb akvizíció keretében 24 százalékos tulajdonhányadot vásárolt a privatizációs akcióba vont Zhujiang Breweryben.