Bernadett
0 °C
4 °C

A pénz szaga

2006.03.09. 07:49
A belbiztonsági minisztérium kezébe kell adni a végső döntést arra vonatkozóan, engedélyezik-e egy külföldi beruházó számára valamely amerikai cég megvásárlását - javasolja a szenátus szakbizottságának elnöke. A kérdés több fontos kikötő küszöbönálló eladása miatt került reflektorfénybe.
A pénzügyi helyett a belbiztonsági minisztériumnak kell adni az amerikai cégek külföldi beruházók általi felvásárlását elbíráló bizottság (CFIUS) elnökségét, és a hírszerzés képviselőit is be kell vonni a testület munkájába - szorgalmazza Susan Collins, a szenátus nemzetbiztonsági bizottságának elnöke. Collins demokrata kollégájával, Joseph Liebermann-nal közösen törvényjavaslatot készül benyújtani ezzel kapcsolatban. Az előterjesztés azt is előírná, hogy a nemzetbiztonsági szempontból fontos infrastrukturális létesítmények csak amerikai társaságok tulajdonában lehetnek, és csak ők működtethetnék. A külföldi tulajdonosoknak öt év alatt meg kellene válniuk az ilyen részvényeiktől.

Kikötők mentek el

A nemzetbiztonsági szempontok fokozott érvényesítése időről időre napirendre kerül az amerikai törvényhozásban, ám ezúttal egy meglehetősen kényes ügy irányította rá a figyelmet. Hat fontos kikötő - köztük a New York-i - kerülne az Egyesült Arab Emírségek kormánya kezében lévő Dubai Ports World (DPW) tulajdonába, márpedig amerikai vélemény szerint az emírségek az illegális technológiatranszfer egyik központjának számít, állítólag rajta keresztül jutott pakisztáni atomtitkokhoz Észak-Korea és Líbia. A CFIUS első körben nem talált kivetnivalót a George Bush elnök által is támogatott átvételben, ám a törvényhozásban tapasztalt felzúdulás hatására újabb vizsgálat kezdődött - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

James Lewis, a washingtoni stratégiai és nemzetközi tanulmányok központjának (CSIS) elemzője úgy véli: az Egyesült Államok számára az a kihívás, hogy a beruházások engedélyezésének szigorítása miatt ne veszítse el a külföldi tőke beáramlásával járó előnyöket. A beruházások elapadása súlyosan érintené a világ legnagyobb gazdaságát, hiszen egyre nagyobb folyó fizetésimérleg-hiányt kénytelen finanszírozni.