Auguszta
-4 °C
2 °C

Válságtűrő állások

2001.10.20. 08:45
Miközben dotkom-cégek, légitársaságok, autógyárak sorra jelentenek be sokezres leépítéseket, vannak munkahelyek, ahol továbbra is állandó a munkaerőhiány. A sűrűn emlegetett betöltetlen tanári, nővéri, rendőri állások mellett Nagy-Britanniában hiány van plébánosból, könyvelőből, villamosmérnökből, buszvezetőből, és folyamatosan keresnek alkalmazottakat az olajfúrótornyokhoz is.
A BBC jelentése szerint legnehezebb helyzetben az építőipari cégek vannak, és mérnökökből is egyre komolyabb a hiány - miközben több vállalatnál (például a Marconinál és a Siemensnél) egyszerre bocsátanak el több ezer dolgozót és keresnek szakembereket.

Az olajfúrótornyokon se munkás, se vezető

A brit iparszövetség (Confederation of British Industry - CBI) felmérése szerint a vállalatok 19 százaléka véli úgy, hogy komolyan rontott eredményén a képzett szakemberek hiánya. Az északi-tengeri olajfúrótornyokon például kénytelenek képzetlen alkalmazottakkal feltölteni a létszámot - nincs elég munkás, mérnök és vezető. A British Petrol becslése szerint összesen legalább ezer emberre lenne azonnal szüksége az ágazatnak, míg az építőipari cégek pedig évente 76 ezer új alkalmazottat várnak.

Egyre több cég küszködik munkaerőhiánnyal

A Reed munkaközvetítő cég adatai szerint a brit vállalakozások 56 százalékának jelent problémát megfelelő alkalmazottat találni. Az iparszövetség szerint 1999 óta emelkedik azoknak a cégeknek a száma, amelyek munkaerőhiányról számolnak be a szövetségnek. A Manpower szerint az elbocsátások ellenére az it-szektort is érinti a probléma - ott leginkább olyan emberekből van hiány, akik elég jól ismerik a legfrissebb technikákat.