Piroska
-2 °C
5 °C

Egy bank a szegények oldalán?

2007.06.04. 07:34
A Világbank bejelentette, hogy a jövőben mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse a szegény országok kereskedelmi hiteleit. Ezekre az elmúlt időben olyan társaságok vetettek szemet, melyekre a legmegfelelőbb megnevezés a "hiéna alap"

Annak érdekében, hogy az országok vissza tudják fizetni a felvett kereskedelmi hiteleiket, a Világbank csökkenteni fogja az általa nyújtott kölcsönök hiteltörlesztési terheket. A Világbank emellett a hitelek futamidejének meghosszabbításával is segíteni akarja a legszegényebbeket.

A "hiéna alapok" vágott áron felvásárolják az elszegényedett országok hiteleit, hogy ezt követően a bíróságra menve a teljes összegre vonatkozóan érvényt szerezzenek követelésüknek.

Példaként Zambiát hozta fel a Világbank: az ország a múlt hónapban megállapodott egy Virgin szigeteken bejegyzett társasággal, hogy 15,5 millió dollárt utal át számára, eleget téve a Londoni Legfelsőbb Bíróság határozatának. Bár a fenti összeg messze elmarad a társaság által eredetileg követelt 55 millió dollártól, azonban még így is szép haszon van rajta, hiszen az alap 1999-ben mélyen nyomott áron vásárolta meg a még 1979-ben Románia által Zambiának nyújtott 3,2 millió dolláros hitelt.

A Világbank alelnöke, Danny Leipziger elmondása szerint a kinyújtott fizetési határidővel egyrészt arra kívánják ösztökélni a szegény országokat, hogy visszafizessék kereskedelmi hiteleiket. Másrészt pedig akadályt kívánnak állítani a "hiéna alapok" által a szegény országok ellen indított pereknek.

A Világbank becslései szerint a szegény országok több mint egyharmada vált bírósági eljárások célpontjává az elmúlt években, melyet összesen 38 hitelező indított ellenük. A hitelezők közül pedig 26-nak több mint 1 milliárd dollárt ítéltek meg a bíróságok.