Kázmér
-1 °C
16 °C

A Virgin megvenné a British Airwayst, és fordítva

2003.05.26. 12:06
Londoni értesülések szerint egymás felvásárlására törekszik a két legnagyobb brit légitársaság.
A The Sunday Times úgy tudja, hogy a British Airways igazgatótanácsi tagjait a héten felkérik: vázoljanak fel terveket a legnagyobb hazai rivális, a Sir Richard Branson által alapított Virgin Atlantic megvételére. A lap szerint a BA nem sokkal azután kezdett hozzá a Virgin Atlantic felvásárlásának előkészítéséhez, hogy kiderült: Sir Richard - a brit vállalkozói világ közismert fenegyereke, akinek Virgin-birodalma a repüléstől a zeneműkiadáson és a mobiltelefon-szolgáltatáson át a pénzügyi szolgáltatásokig terjed - nemrégiben közel jutott ahhoz, hogy teljes átvételi ajánlatot tegyen közvetlenül a BA részvényeseinek.

130 pennyért

Branson a tervezett ügylethez megnyerte egy légitársasági befektetésekre szakosodott amerikai alap támogatását. A The Sunday Times forrásai szerint a Virgin eredetileg azt tervezte, hogy 100 penny alatti tőzsdei BA-részvényár esetén mozdul rá a legnagyobb európai légitársaságra; a British papírja márciusban a legtöbb kereskedési napon e küszöbérték alatt járt a londoni értéktőzsdén. Branson 130-140 pennys részvényenkénti felvásárlási árat ajánlott volna, ami mintegy másfélmilliárd fontra értékelte volna a British Airwayst.

Inkább British Midlandet vennék meg

A Virgin vezetése három hétig tanulmányozta a British felvásárlásának lehetőségét, de aztán inkább úgy döntöttek, hogy mindkettőjük közös riválisával, a BMI British Midlanddel kezd átvételi tárgyalásokat. Ezek a tárgyalások most is folynak.

A British vezetősége a héten viszont komolyan vizsgálat alá veszi a Virgin megvételének lehetőségét. A lap szerint Rod Eddington, a BA vezérigazgatója azt mondta az igazgatótanács tagjainak, hogy a British nemigen tudná versenyhivatali ellenkezés nélkül felvásárolni a British Midlandet - a két cég együtt a Heathrow repülőtér fel- és leszállási jogainak több mint felét birtokolja -, de a Virgin Atlanticra teendő ajánlat "nem kizárt".

A Concorde-okat is átvenné

Sir Richard folyamatosan háborúban áll a British Airwaysszel, amelyet rendre erőfölénnyel való visszaéléssel vádol. Mostanában azzal idegesíti a BA vezetését, hogy a brit kormány segítségét kéri a British által ősztől leállítani tervezett, hangnál gyorsabban szálló Concorde repülőgépek megvásárlásához, amiről a British Airways hallani sem akar. A BA gazdaságossági okokra hivatkozva jelentette be nemrég, hogy október végétől leállítja a Concorde-okat, és a gépeket múzeumoknak adja át. Branson azonnal közölte, hogy ő gazdaságosan tudná üzemeltetni a gépeket.