Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A Vivendit végkielégítés fizetésére kötelezte a bíróság

2003.09.16. 12:21
A New York állami bíróság hétfőn megerősítette azt a júliusi döntést, amely szerint a cég volt elnöke, Jean-Marie Messier 20,5 millió euró végkielégítésre jogosult. Korábban egy francia bíróság Messier ellen döntött, és a vállalat is igazságtalannak tartaná a végkielégítést.
Messier 2002 júliusában írta alá végkielégítésről szóló megállapodást, bár a vállalat akkor már csődközelben volt. A francia hatóságok később leállították a kifizetést, mivel a szerződést csak egy igazgató írta alá. Messier ekkor fordult amerikai bírósághoz. A Vivendi a döntés után bejelentette, hogy minden törvényes eszközt felhasználnak majd, hogy a végkielégítést ne kelljen kifizetni, közölte a Guardian.

Csőd

Messier-t eleinte hősként ünnepelték, hiszen ő csinált óriási médiabirodalmat a közművllalatból. Azonban elnöki idejének utolsó évében a Vivendi-Universal árfolyama 70 százalékkal zuhant, köszönhetően a 20 milliárd eurósra duzzadt adósságállománynak és a hatalmas veszteségeknek. A vállalat még könyvelési botrányba is keveredett, sajtóértesülések szerint a cég másfélmilliárd euró értékben kozmetikázta 2001-es könyvelését.

Az Universal elkelt

A világ második legnagyobb médiacsoportja az elnök távozása után a fizetésképtelenség határára sodródott. A társaság az adósság csökkentése érdekében legalább 10 milliárd eurónyi vagyon eladását határozta el. Szeptember elején kelt el a Vivendi Universal, az új vállalatban a Vivendi részesedése 20 százalék, a fennmaradó 80 százalék a General Electric-é (illetve a tulajdonában álló NBC-é).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!