Mindenki odafigyel a kisebbre

2009.01.17. 14:39

Gyakran halljuk azt az érvet, ha bicikliút-fejlesztésről esik szó, hogy nincs elég hely a kialakításra, nem lehet elvenni több helyet sem az autóktól, sem a gyalogosoktól. Ez tipikus városi probléma, nem kizárólag Budapesten okoz gondot, de például Párizsban találtak rá megoldást, Elizabeth Press videójából úgy tűnik, működik.

Három, nem drága, könnyen megvalósítható dolog, ami nem igényel mást, csak egy kis tudatosságot.

1. Alapszabályként mindenki odafigyel a kisebbekre: a buszok az autókra, az autók a biciklisekre, a biciklisek a gyalogosokra, hiszen sok helyen nem megoldható, hogy teljesen külön sávot lehessen biztosítani mindenkinek.

2. Fekvőrendőrökkel lassítják a belvárosi forgalmat, így akár a szűk, egyirányú utcákba is be lehet engedni szemből a bicikliseket. Jellemzően azok, akik nem járnak bringával, veszélyesnek tartják, pedig így sokkal jobban láthatóak a biciklisek, és ha az autók tényleg lassan mennek, veszélytelenül közlekedhet mindenki.

3. Külön odafigyelnek a kereszteződések kialakítására, hiszen rengeteg kerékpáros baleset történik azért, mert az autósnak esélyes sincs észrevenni a biciklist, a biciklis viszont szabályosan közlekedve számít erre. Párizsban jól látható, figyelemfelkeltő jelzéseket festettek a kereszteződéseknél az úttestre, amit még színes oszlopokkal is hangsúlyoznak.