Akaratunk ellenére Magyarországon lesz a futár EB

2009.06.02. 11:30

2010-ben Budapesten rendezik a kerékpáros futárok Európa-bajnokságát, tudtuk meg a berlini EB-ről hazatérő versenyzőktől. Mivel az elcsigázott versenyzők csak a tényt erősítették meg, a Critical Mass szervezéséből ismerhető Kürti Gábor számolt be a szokatlan jelölési procedúráról. Budapest azok után, hogy 2001-ben lebonyolított egy kerékpárosfutár-világbajnokságot, nem akart indulni egy hasonló rendezvény szervezéséért.

A jelölési procedúra a május végi, berlini futár európa bajnokságon zajlott. A jelen lévő nagy számú, nemzetközi hallgatóság a kellemes budapesti tapasztalatokra emlékezve fővárosunk nevét kezdte kántálni. A magyar futárok megpróbálták lebeszélni a tömeget a hirtelen jött ötletről, és június 1-én este még azzal hívták az egykori szervezőket: mivel sem jelentkezési lapot nem adtunk le, sem megfelelő lobbiprogrammal (póló- és matricaosztás, videófilmek) nem készültünk, valószínűtlen, hogy komolyan foglalkozzanak az üggyel.

A felhevült svájci futárokhoz további nemzetek csatlakoztak, olyasmiket kántálva, mint hogy swimming pool, ami a Margit szigeti kempingjük emlékezetes létesítményére utalt. Majd Budapest helyett beadták a jelentkezést. (A 2001-es világbajnokság euforikus befejezéséről mi is beszámoltunk.)

A magyarok antilobbi-tevékenysége végül sikertelen maradt. Este kihirdették, hogy három város maradt versenyben, Milánó, Prága és Budapest. Éjjel pedig megszületett a döntés: 2010-ben Budapest rendezi a kerékpárosfutár-Európa-bajnokságot.

A berlini verseny egyébként két aranyat is hozott a magyaroknak. Ábrok Norbert sprint és gold sprint (görgőpados sprint) versenyszámokban lett a legjobb. A fő versenyszámban, amely feladatmegoldós, biciklizős versenyt jelent Ábrok bekerült a legjobb húszba.