Miért volt felbontva márciustól júliusig a budai bringaút?

2009.07.27. 14:32

Azoknak, akik egy napfényes biciklibarát városban élnek, azoknak kapásból az első tény: az Eurovelo 6-os európai biciklis főközlekedési útvonal budai rakparton vezetett szakasza a Batthyány tértől az Erzsébet hídig gyászos képet mutat.

A legszélesebb részén is maximum 4 méter széles, ez Budapest legfontosabb észak-déli kerékpáros útvonala, és itt bámészkodik az összes turista, aki a Dunakorzó panorámájára kíváncsi.

darthwalk: budai bringagyasz

A járda, amin a kopott sárga festékkel "elválasztott" "kerékpárutat" elektromos kábel lefektetése miatt bontottak fel 2009 márciusában, 2009 július végén még mindig aszfaltozatlanul nyitva állt. Arra kerestük a választ, hogy miért.

Belefutottam egy, a kivitelezőhöz közeli forrásba, aki elmesélte az építkezés rövid és dühítő történetét.

A csaknem öt hónappal ezelőtt felbontott járdát és kerékpárutat március 31-ig kellett volna átadniuk, de a beruházó fővárosi önkormányzat egészen mostanáig nem tudott dűlőre jutni, hogy pontosan hogyan állítsák helyre az utat. Mivel az önkormányzat legkorábban szeptemberben dönthet arról, milyen lesz az út végleges formája (azaz hol vezet majd a kerékpárút, már ahol lesz és milyen formában lesz elválasztva a járdától, már ha el lesz), ezért a kivitelező Strabag inkább lebetonozta az árkot, hogy ezzel elhárítsa a balesetveszélyt.

Így, kedves budapesti bringások, az idei szezonban még bőven szívhatjuk a fogunkat az út minősége miatt.

Két rossz hírem van még és egy jó: az egyik rossz, hogy a villamosközlekedés hamarosan megindul, így aki eddig a Lánchíd és a Batthyány között a villamospályát használta, az a Fő utcára vagy a bicikliútnak nevezett járdára kényszerül. Augusztus 8-tól pedig kezdődik a Red Bull Air Race kitelepülése, emiatt lezárják a Batthyánytól a rakparti bringautat és ideiglenes kerékpárutat alakítanak ki a parkoló autók helyén.

A jó hír pedig az, hogy ha egyszer helyreállítják a rakparti utat, akkor legalább rendesen le lesz aszfaltozva faltól falig, addig azonban munkaterület marad.

Friss: Mától újra jár a villamos a rakparton! Vigyázzatok amikor a Döbrentei téren a sínjét keresztezitek és most már ne használjátok bringaútnak a Bem rakparton! Irány a Fő utca, vagy maradjatok a lebetonozott bicikliúton.

Mondjuk érdekes teljesítmény az építőtől, tegnap-tegnapelőtt még síneket raktak le a Lánchíd előtt, megkötött az a beton rendesen?!