Újabb offenzívát indított a bringásfasisztázó autós szervezet

2009.12.10. 12:59

Autókkal foglalják el az alig néhány hetes kiskörúti kerékpárutat parkolópárti aktivisták, akik a sáv visszavételéért hirdetettek demonstrációt. Az Empamo az autósoknak követeli a teljes útfelületet, bár azt állítja, hogy a rendezvény nem a kerékpárosok ellen szól. A szervezet nemrég a Critcal Mass fasisztázásával vétette észre magát.

Nagy áttörésnek számított a fővárosi kerékpáros-közlekedés ügyében, hogy október elején felfestették az első körúti bringasáv burkolati jeleit. A Kiskörút Szabadság híd és Astoria közti szakaszán azóta végig elkészült a kerékpárút.

Két hónappal a felfestés megkezdése után viszont megtartják az első ellendemonstrációt, amelyen a sáv visszavételét fogják követelni. Az Emberibb Parkolásért Mozgalom és a Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete karöltve szervezkedik azért, kerékpárút helyett ismét gépkocsi parkolóhelyek legyenek a Vámház és Múzeum körúton. „Meg kívánjuk védeni az adópénzeinkből épült parkolóinkat, forgalmi sávjainkat, útjainkat, mert ha most nem cselekszünk, a Nagykörúton is elveszik! Már elvették a Kiskörúton, a Thököly úton, és a Gogol utcában is.” – állítja a két szervezet, amely arra hivatkozik, hogy a Rogán Antal által vezetett V. kerület a Fővárossal szembe egyetért, és visszaadná az autósoknak a teljes útfelület.

A vasárnapi tüntetésen autókkal foglalják el a kerékpárutat, és petíciót adnak át a Városházán.

A Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete és az Empamo nemrég besokallt a „Critkáll Mass” stílusa miatt is. Akkor Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest, valamint Draskovics Tibor rendészeti minisztert kérték közleményükben arra, hogy ne tegyenek több engedményt az autósokkal szemben a bringások javára.

Az V. kerület a körúti boltosok és lakosok érdekében szintén kéri a fővárostól, hogy terveztesse újra a kerékpárutat. A testület csütörtöki ülésén megtárgyalt előterjesztésben a KRESZ előírásainak megfelelő, háztömbönként egy, összesen 13 darab rakodó-parkoló hely és mozgássérült parkoló biztosítását kérik az Astoria és a Kálvin tér közötti szakaszon. Rubovszky Csilla alpolgármester a kerékagynak azt mondta, hogy nem a bicikliút ellen lépnek fel, de egy ilyen beruházást nem lehet a lakosok kárára megvalósítani. A kerékpárút ügye a bíróságon is folytatódni fog.