Tornáztatni fogják a gyanús bicikliseket?

2014.07.21. 15:42

A napokban lépett hatályba az a KRESZ-módosítás, ami szerint lehet kerékpárral alkoholt fogyasztani, ha a biciklis biztonságos vezetésre képes állapotban van.

Megkérdeztük az ORFK-t, hogy a rendőrök milyen módszertan alapján fogják megállapítani azt, hogy a fenti feltétel teljesül-e. Választ egyelőre nem kaptunk, de addig is ismertetnénk néhány bevett módszert, amivel főleg Amerikában tesztelik azt, hogy képes-e az ellenőrzött sofőr biztonságosan vezetni a járművét vagy sem. Tehát, mire számíthatunk?:

A rendőr először a tüneteket veszi sorba.

Gyanús:

  • az alkoholos lehelet
  • a dünnyögő beszéd
  • vöröses szemek
  • a lankadt szemhéj
  • a nehézkes felfogás

Ha a gyanú alaposnak bizonyul, akkor kevetkezik a józansági teszt. Ez többféle lehet. A szóbeli vizsgán el kell tudni mondani az ábécét, esetleg visszafelé számolni. Nehezített gyakorlat, ha számolás közben az ujjheggyel sorban meg kell érinteni a többi ujj hegyét. Ennek a mozdulatsornak a további variációja, amikor csukott szemmel mutatóujjunk hegyével meg kell tudni nyomni saját orrunk hegyét.

A nehezebb gyakorlatok közé tartozik (persze csak jelentős alkohol elfogyasztása után), amikor összezárt lábfejjel állva, csukott szemmel 30 másodpercig nem szabad felborulni.

A legismertebb teszt a sétálj-és-fordulj gyakorlat, amikor a tesztalanynak kilenc lépést kell egy vonalon megtennie, megfordulnia, és visszasétálnia tyúklépésben anélkül, hogy letérne a vonalról. Szintén gyakori a tekintet vizsgálata, amikor a rendőr egy tollat tart a vezető orra elé, majd a toll hegyének vízszintes mozgását szemmel kell követni. De nagyon egyszerűen megállapítható a részegség foka azzal, ha járművezetőt megkérik, álljon egy lábon, valamelyik lábát előre megemelve.

Az amerikai hatóságok leginkább az utóbbi három vizsgálatot kombináló sztenderdizált józansági tesztet (SFST) alkalmazzák, ám ezek eredménye is gyakran vitatott.