Nemsokára normálisan lehet Szentendrére biciklizni

2020.03.31. 19:53 Módosítva: 2020.03.31. 20:43

Szentendre déli határában ma a helyére emelték a Budapest–Szentendre bicikliút egyik leglátványosabb elemét, a Dera-patakot átszelő 36 méteres acélhidat. Akét, darabonként 9 tonnás hídelem beemelése nagyjából fél óráig tartott, a szerkezet sötétzöld színéről facebookos szavazáson döntöttek a szentendreiek. 

Az út már a mostani állapotában is része az Eurovelo-6 nemzetközi kerékpárútnak, ami Németországból, a Duna forrásától húz végig a folyó mentén a Fekete-tengerig. A magyar szakasz nagyjából 420 kilométer hosszú, jelenleg a szlovák határtól Budapestig tartó északi rész felújítása zajlik, a szentendrei lesz az első elkészülő szakasza.

És hogy miért kell első körben ezt a részt felújítani? A Budapestet Szentendrével összekötő pár kilométeres bicikliút a magyar kerékpáros infrastruktúra évtizedes szégyenfoltja. Rengeteg ingázó, hétvégi bringás, sportoló és túrázó használhatná, ha nem lenne úgy lerohadva, mint egy aknalövésekkel tarkított mellékút Aleppóban. Ennek az áldatlan állapotnak hamarosan vége, és ha a járvány nem szól közbe, augusztus végén átadják az összesen egymilliárd forintba kerülő, 5,6 kilométeres szakaszt.

A Megyeri hídtól északra, az ártéri erdőben zökkenésmentes viacolor lesz a burkolat, a víz közelsége miatt itt kivételesen indokolt a térkő használata. Az út ezután kikanyarodik a Lupa-tó mellé, és nyílegyenesen visz Szentendrére. Magyar bicikliutakhoz képest kifejezetten széles lesz, három, de akár négy bringás is simán elfér majd egymás mellett, ehhez az erdőben jó néhány fát is ki kellett vágni.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosa is ott volt a mai hídelhelyezésen. Mikor a többi szakaszról kérdeztük, gyorsan felhívott egy illetékest, hogy pontos információkkal szolgáljon. Legnagyobb meglepetésünkre le is teremtette a vonal túlsó végén lévő állami alkalmazottat, hogy igyekezzenek már jobban a közbeszerzések kiírásával.

Az előkészítés mindig tovább tart, mint a kivitelezés

– nyugtatott meg.

Szentendréig tehát hamarosan hangtalanul lehet majd suhanni, onnan északra azonban még egy darabig maradnak a jelenlegi állapotok. 

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!