Emőke
-4 °C
9 °C

Négy év felfüggesztettet kapott Margaret Thatcher fia

2005.01.13. 14:00
Ítéletet hozott a dél-afrikai bíróság Mark Thatcher ügyében, akit még tavaly tartóztattak le Fokvárosban, miután azzal gyanúsították meg, hogy pénzzel segített egy zsoldosalakulatot, amely puccskísérletre készült Egyenélítői-Guineában. Thatchert végül négy év felfüggesztett börtönre és százmillió forintnyi pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

Hárommillió dél-afrikai rand (93,3 millió forint) pénzbüntetésre és négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Mark Thatchert, akit illegális fegyverkezésben való részvétellel vádoltak meg a dél-afrikai hatóságok.

#alt#
Thatcher a bíróság előtt
A vád szerint pénzzel és egyéb eszközökkel támogatott egy külföldi katonai akciót, ami az olajban gazdag Egyenlítői-Guinea elnökének megbuktatására irányult tavaly tavasszal. A nyugat-afrikai országban nyolcvan zsoldost - köztük sok európait - tartottak hónapokig őrizetben.

Vádalkut kötött

Thatcher végül belement egy vádalkuba, azaz beismerte, hogy pénzzel segítette egy helikopter kibérlését, ám arról nem tudott, hogy a járművet katonai és nem mentési célokra használják fel Afrika belsejében. Katonai eszközök anyagi támogatása zsoldos tevékenységnek számít, ami törvénytelen Dél-Afrikában.

Ha Thatcher nem tudja kifizetni a mintegy 265 ezer fontnyi büntetést, a felfüggesztett, és ebben az esetben hatályba lépő börtönbüntetés mellett még további öt év börtön vár Margaret Thatcher fiára.

Ki fog fizetni?

Az egykori brit miniszterelnök asszony fizette ki egyébként a közel 57,5 millió dolláros óvadékot, amikor fiát őrizetbe vették tavaly augusztusban.

"Nincs az a pénz, amit nem adnék meg azért, hogy a családommal végre újra együtt lehessek, és azt hiszem, minden családos ember át tudja ezt érezni" - nyilatkozta a fokvárosi bíróság épületéből kilépve az érzelmeivel küszködő Thatcher.

Az ügy ezzel azonban még nem biztos hogy befejeződött Thatcher számára, az egyenlítői-guineai hatóságok még mindig ragaszkodnak ahhoz, hogy kihallgassák a britet.

Tizennégy főt találtak bűnösnek

Az afrikai puccskísérlet ügye még idén márciusban kezdődött, amikor Zimbabwében és Egyenlítői-Guineában mintegy nyolcvan zsoldost vettek őrizetbe azzal vádolva őket, hogy a jelenlegi elnök Teodoro Obiang Nguema helyére az ellenzéki Severo Motót szerették volna hatalomba juttatni. Az állítólagos puccskísérlet mögött az ország gazdag olajkészletének birtoklása állhat.

Az ügy egyik fővádlottjának, a Dél-Afrikában letartóztatott Simon Mannak a büntetését hétről négy évre csökkentette a dél-afrikai bíróság. A Mark Thatcherrel jó barátságot ápoló, korábban a SAS brit elitalakulat tisztjeként szolgáló Mannt zimbabwei fegyvervásárlás tettében találták bűnösnek.

Eddig a puccskísérletben való részvétel miatt 14 főt találtak bűnösnek Egyenlítői-Guienában, a nmezetközi tiltakozás miatt az összes vádlott elkerülte a halálbüntetést.