Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Bíróság előtt Margaret Thatcher fia

2004.10.26. 15:08
Először vehetett részt Dél-Afrikában televízió bírósági tárgyaláson, ráadásul a kitüntetett alkalom Mark Thatcher, a vaslady fiának bírósági ügye volt. A gazdag britet azzal vádolják, hogy egy katonai helikopter megvásárlásával segítette azt a puccsot, ami az olajban gazdag Egyenlítői-Guinea elnökének megbuktatására irányult tavasszal.
Bár nem lett volna kötelessége, mégis megjelent Mark Thatcher, Margaret Thatcher fia azon a fokvárosi tárgyaláson, amiben egy állítólagos egyenlítői-guineai pucskísérletben való részvétellel vádolják, írja a BBC.

#alt#
Mark Thatcher a bíróságra tart Fokvárosban
forrás: EPA
A brit ügyvédei most azt szeretnék elérni a dél-afrikai bírónál, hogy Thatchernek egyelőre ne kelljen válaszolnia az ügyében vizsgálódó egyenlítői-guineai ügyészek kérdéseire, mert az elfogulttá tenné a dél-afrikai bíróságot.

Dél-Afrika zsoldosi tevékenységgel vádolja Thatchert, azaz pénzzel és egyéb eszközökkel támogatott egy külföldi katonai akciót, ami az olajban gazdag Egyenlítői-Guinea elnökének megbuktatására irányult tavasszal. A nyugat-afrikai országban nyolcvan zsoldost - köztük sok európait - tartanak őrizetben.

Anyja fizette az óvadékot

Az ügy még idén márciusban kezdődött, amikor Zimbabwében és Egyenlítői-Guineában mintegy nyolcvan zsoldost vettek őrizetbe azzal vádolva őket, hogy a jelenlegi elnök Teodoro Obiang Nguema helyére az ellenzéki Severo Motót szerették volna hatalomba juttatni. Az állítólagos puccskísérlet mögött az ország gazdag olajkészletének birtoklása állhat.

Thatcher ellen augusztus 25-én emeltek vádat, őrizetéből közel háromszázezer dolláros (körülbelül 57,5 millió forint) óvadék fejében távozhatott, az összeget anyja fizette ki.

Katonai vagy mentőhelikopter

A brit ügyvédei nyolcvanoldalas dokumentumot nyújtottak be a dél-afrikai bíróságnak, amiben többek között azt próbálják bebizonyítani, hogy Thatcher egy nyugat-afrikai életmentő szolgálat javára segített egy helikopter megvásárlásában. A védelem azt állítja, a légi jármű nem katonai célokat szolgált volna, mint ahogy azt a vád állítja.

Ha a vád bebizonyosodik, Mark Thatchert akár 15 évnyi szabadságvesztésre is ítélhetik.

A kétnaposra tervezett tárgyaláson Thatcher megjelenése meglepetésnek számított, mivel nem lett volna kötelező számára a részvétel. A szenzációszámba menő tárgyalást ráadásul első ízben közvetíthette a televízió is, miután ezt jogilag lehetővé tették számára, igaz élő felvételeket nem sugározhatott.