Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

A britek szerint nemsokára lecsap rájuk az al-Kaida

2004.04.07. 21:43
Egy szerdán közzétett felmérés szerint a britek meg vannak győződve róla, hogy rövidesen célba veszi őket az al-Kaida terrorhálózat. A nap folyamán Londonban vádat emeltek egy 17 éves fiatalember ellen, pokolgépes merénylet előkészítése miatt.
David Blunkett brit belügyminiszter szerdán a BBC rádiónak nyilatkozva azt hangsúlyozta: "a lakosság hálás lehet, amiért olyan biztonsági és terrorellenes szolgálatok védik, amilyenek, mivel azok elsőrendű munkát végeznek". Délután Blunkett a terrorizmus elleni harc összehangolásával bízta meg tárcája államtitkárát, Hazel Blearst.

A britek háromnegyede biztos a terrortámadásban

Megnyugtatónak szánt szavai és újabb intézkedése egy napon kerültek nyilvánosságra egy közvélemény-kutatás eredményével, amely megerősítette, hogy a britek már csak abban bizonytalanok, mikor sújt le rájuk az előre sejthető terrorcselekmény.

A Times című napilap által készített felmérés szerint négy britből három úgy gondolja: "elkerülhetetlen, hogy Nagy-Britanniát rövidesen egy, az al-Kaida terrorhálózat által előkészített nagyszabású terrortámadás érje".

Robbantást tervezett - letartóztatták

Ezt az érzetet csak tovább erősítette, hogy szerda reggel egy, fiatalkorúak ügyében illetékes londoni bíróság előzetes letartóztatásba helyezett egy 17 éves brit fiatalembert, miután hivatalosan is vádat emelt ellene robbantásos támadás elkövetésére tett előkészületekért.

A fiatalembert a múlt héten nyolc társával együtt vették őrizetbe egy Londonban és környékén végrehajtott látványos terrorizmusellenes razzia keretében.

A brit állampolgárságú, de vélhetően pakisztáni származású, 18 és 32 év közötti férfiakat első körben csütörtökig tarthatják őrizetben, de nem kizárt, hogy kihallgatásuk folytatása érdekében meghosszabbítják fogva tartásukat.

Mérget, robbanóanyagot találtak

Nem csoda, ha a britek biztosak egy elkövetkező terrortámadásban. A legutóbbi nagyszabású razzia során mintegy fél tonna műtrágya bomba előállításához szükséges anyagot találtak a hatóságok.

Sajtóértesülések szerint a razzia során olyan nyomokra is bukkantak, miszerint a terroristák szárazföldi fulladást okozó mérget akartak bevásárlóközpontokban, repülőtéren bevetni.