Bernadett
0 °C
4 °C

Vegyi támadást terveztek Londonban a terroristák

2004.04.06. 11:26
Halálos mérget kevertek volna a gatwicki reptéren és bevásárlóközpontokban felrobbantani tervezett bombáikhoz a március végén elfogott terroristák. A brit rendőrség értesülései szerint a pakisztáni származású terroristák egy az internetről könnyen beszerezhető vegyületet használtak volna.
Vegyi támadást terveztek Londonban a március végén letartóztatott terroristák - értesült az ABC News. Az amerikai hírcsatorna úgy tudja, hogy a nagyszabású rendőrségi akció során elfogott hét pakisztáni származású brit állampolgár egy az interneten könnyedén beszerezhető, vakulást és halált okozó erős mérget kevert volna a bombákhoz.

Száraz fulladás

Rendőrségi forrásokból származó értesülések szerint a mérgező bombákat a gatwicki reptéren, közlekedési csomópontokban illetve bevásárlóközpontokban helyezték volna el.

A bombákat ozmium-tetroxiddal, egy laborkísérletek során használt méreganyaggal töltötték volna fel. "Gusztustalan munka" - jellemezte a terroristák tervét az ABC kérdésére Dave Siegrist, az arlingtoni Potomac Politológiai Intézet bioterrorizmus-szakértője. Az ozmium-tetroxid "irritálja a szemet, a tüdőt, az orrot és a torkot, asztma-szerű halálhoz vezet, amit szárazföldi fulladásnak hívunk" - mondta el a szakértő.

Kreatív terroristák

Ha a terroristák ozmium-tetroxidot használtak volna a World Trade Center elleni 1993-as merénylet során, a helyszínre érkező mentőalakulatok mind meghaltak volna - érzékeltette a méreg hatását Jerry Hauer, az amerikai egészségügyi minisztérium terrorizmusszakértője. Hauer szerint az eset is bizonyítja, "milyen kreatívak" a terroristák. "Kijátsszák a rendszereinket" - mondta az ABC Newsnak.

A londoni az első eset, mely során ozmium-tetroxidot használtak volna a terroristák. A vegyi anyag pár kérdés megválaszolása után akár az interneten is megrendelhető. Az amerikai kormányzat ugyan sokkal valószínűbbnek tart egy vegyi-, mint egy biológiai- vagy atomtámadást, a mérgező anyagok kereskedelme azonban még mindig szabályozatlan - írja az ABC News.